Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Riadul se angajează ca cei care se fac vinovaţi de uciderea lui Khashoggi să dea socoteală

Jamal Khashoggi

Secretarul de Stat american Mike Pompeo a dat asigurări luni că a obţinut angajamentul liderilor saudiţi ca cei care se fac vinovaţi de uciderea lui Jamal Khashoggi să dea socoteală şi a evocat continuarea investigaţiilor în acest caz care afectează relaţiile între cei doi aliaţi, relatează AFP preluată de news.ro

”Prinţul moştenitor (Mohammed bin Salman) şi regele Salman recunosc amândoi că trebuie să se dea socoteală (...). Ei vorbesc despre un proces care se desfăşoară în prezent şi şi-au reiterat angajamentul” cu privire la acest subiect, a declarat Pompeo în urma unor întâlniri cu cei doi lideri la Riad.

”Ei lucrează în continuare la procesul stabilirii faptelor, iar Statele Unite continuă, de asemenea, să lucreze (alături de ei) la procesul lor cu privire la stabilirea faptelor”, a adăugat el.

”Aşteptările noastre sunt foarte clare”, a subliniat şeful diplomaţiei americane, evocând ”un angajament continuu de a-i urmări în justiţie pe toţi cei care au legături” cu asasinarea jurnalistului, la 2 octombrie, în consulatul saudit la Istanbul.

Procesul celor 11 suspecţi a fost deschis la 3 ianuarie în Arabia Saudită, iar procurorul general a cerut pedeapsa cu moartea a cinci dintre ei. Administraţia preşedintelui Donald Trump a sancţionat, la rândul ei, 17 oficiali saudiţi.

Cu toate acestea, la mai bine de trei luni de la fapte, corpul lui Khashoggi, care colabora cu Washington Post, nu a fost încă găsit, iar zone de umbră rămân, inclusiv cu privire la identitatea comanditarului sau comanditarilor acestei operaţiuni a unui comando de 15 agenţi saudiţi.

Numele prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, supranumit ”MBS”, a fost citat în Turcia şi Statele Unite, însă autorităţile de la Riad l-au disculpat evocând o operaţiune ”scăpată de sub controlul” statului.

”ECHILIBRISTICĂ”

Pompeo a sosit duminică seara la Riad cu intenţia de a concilia două obiective aparent contradictorii - şi anume păstrarea alianţei considerate prioritare cu Arabia Saudită şi afişarea, la presiunile clasei politice americane, a unei anumite fermităţi după asasinarea lui Jamal Khashoggi.

Întâlnirea cu tânărul şi puternicul prinţ a durat 45 de minute. MBS cristalizează condamnarea internaţională după ce jurnalistul, un critic al regimului, a fost ucis.

Conducătorul american a părut mai rezervat decât în precedenta sa vizită, în toiul scandalului Khashoggi. Zâmbete largi ale lui Pompeo alături de MBS au provocat atunci o indignare la Washington.

Această nouă întâlnire, sensibilă politic, a fost avută iniţial în vedere duminic seara, la sosirea şefului diplomaţiei americane la Riad, în cadrul unui îndelungat turneu al acestuia în regiune.

Scandalul Khashoggi a afectat parteneriatul între Statele Unite şi regatul sunnit, un pilon tradiţional al alianţelor regionale ale Washingtonului, bruind mesajul american în momentul în care administraţia Trump încearcă să construiască o ”coaliţie” solidă împotriva Iranului şiit, pe care-l desemnează drept inamicul comun.

În pofida faptului că Senatul american, aflat cu toate acestea sub controlul taberei republicane a lui Donald Trump, i-a imputat în mod clar prinţului moştenitor responsabilitatea crimei, Washingtonul a afirmat că vrea să-şi păstreze relaţiile strateice cu regatul, ”incredibil de importante pentru americani”.

LUPTA CONTRA IRANULUI

Pentru administraţia Trump, Arabia Saudită joacă un rol de neînlocuit în mai multe privinţe.

Mai întâi în lupta împotriva Teheranului, complicată deja de mai multe obstacole precum criza între saudiţi şi vecilor lor Qatarul.

Apoi în privinţa Yemenului, unde Arabia Saudită este de asemenea angajată - cu susţinere Pentagonului - în război. În acest sens, Pompeo i-a acuzat luni pe rebelii huthi, susţinuţi de Iran, că nu respectă acordul cu privire la un armistiţiu în oraşul portuar Hodeida, încheiat luna trecută în Suedia sub egida ONU.

În fine, Donald Trump a apăsat asupra importantelor contracte de vânzări de armament americane către regatul de la Golful Persic.

În pofida complexităţii situaţiei, Mike Pompeo a declarat că a evocat împreună cu interlocutorii săi saudiţi, în afară de dosarul Khashoggi, probleme referitoare la drepturile omului şi la ”femei activiste”, dintre care unele se află în închisoare.

După vizita la Riad, pompeo a plecat în Oman, însă şi-a anulat o vizită prevăzută marţi în Kuwait, pentru a putea asista la funeraliile unui membru al familiei sale în Statele Unite.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.