Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Risc de razboi in Israel. Conflictele escaladeaza la granite

israel

Un înalt responsabil din serviciul de informaţii militare al Israelului (AMAN) a avertizat în legătură cu ameninţarea tot mai mare de conflicte la frontierele Israelului în următorii doi-trei ani, relatează AFP.

Într-o întâlnire cu presa străină la Tel Aviv, el nu a exclus ca Israelul 'să vizeze' ţinte în zone civile din Liban în cazul unei viitoare confruntări cu mişcarea şiită armată Hezbollah, ţinând cont de modul în care sunt dispersate siturile cu arme ale respectivei organizaţii.

O astfel de ameninţare a început să se contureze după un atac al Hezbollah în ianuarie, în timpul căruia doi soldaţi israelieni au fost ucişi în zona Muntelui Dov (Fermele Shebaa), la intersecţia frontierelor dintre Israel, Siria şi Liban. Acest atac a ridicat temeri privind declanşarea unui nou război în Orientul Mijlociu.

Ofiţerul, care a solicitat să rămână sub anonimat, a declarat că Hezbollah, cu care Israelul a luptat în vara anului 2006, deţine mai mult de 100.000 de rachete ascunse în zone rezidenţiale din sate libaneze, care ar putea atinge nordul Israelul, şi "sute" de alte rachete capabile să ajungă în orice colţ al statului israelian.

'Fiecare sat libanez este un bastion militar. Data viitoare când vom duce un război cu Hezbollah, vom ataca oricare din aceste ţinte şi sperăm ca populaţia civilă să nu afle atunci acolo', a adăugat el.

În ceea ce priveşte probabilitatea 'unui război din partea unei ţări sau a unei organizaţii care să fie declanşat subit împotriva Israelului', acesta a estimat-o ca fiind 'mai mică' ca acum doi sau trei ani.

'Dar probabilitatea unui război rezultând din escaladarea sau dintr-o eroare de calcul este mai ridicată ca în trecut, din cauza situaţiei organizaţiilor desfăşurate în jurul Israelului', a subliniat acesta, făcând referire directă la Hezbollah, aliat al Teheranului.

'Ameninţarea iraniană este o ameninţare tangibilă pentru Israel. Iranul aspiră să domine şi să controleze Orientul Mijlociu. Şi Hezbollah este unul dintre instrumentele utilizate de Iran pentru a pune în aplicare această politică', a subliniat el.

Potrivit acestuia, acordul nuclear iranian în curs de negociere va ajuta Teheranul să prospere economic, permiţându-i să acorde un ajutor financiar mai important unor organizaţii ca Hezbollah. Marile puteri negociază în prezent cu Teheranul în vederea încheierii unui acord înainte de 30 iunie destinat să împiedice dotarea cu arma nucleară a Iranului, în schimbul ridicării sancţiunilor internaţionale.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.