Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Risc mare de producere a avalanşelor în Munții Făgăraș

avalansa

Meteorologii anunţă că riscul de producere a avalanşelor în Munții Făgăraș este mare, de gradul 4 pe o scară de la 1 la 5, până luni seara. În celelate masive, riscul se menține însemnat, scrie Mediafax.

Meteorologii anunţă că în ultimele 24 ore vremea s-a încălzit ușor și a fost în general închisă. Cerul a fost mai mult noros și local a nins slab. Vântul a suflat slab și moderat, cu intensificări izolate de până la 40 de kilometri pe oră în zonele mai joase, iar pe creste rafalele au depășit 70-80 de kilometri pe oră. S-a semnalat ceață, asociată în zonele înalte și cu depunere de chiciură.

Vineri la prânz, stratul de zăpadă măsura 140 de centimetri la Bâlea-Lac, 99 de centimetri la Vârful Omu, 63 de centimetri la Vârful Călimani, 57 de centimetri la Parâng, 66 de centimetri la Sinaia, 57 de centimetri la Semenic, 49 de centimetri la Vârful Ceahlău, 50 de centimetri la Vârful Țarcu, 45 de centimetri la Vârful Vlădeasa, 29 de centimetri la Predeal, 25 de centimetri la Vârful Iezer Rodnei și 20 de centimetri la Fundata.

Sâmbătă, stratul de zăpadă măsura 161 de centimetri la Bâlea-Lac, 106 centimetri la Vârful Omu, 63 de centimetri la Vârful Călimani, 65 de centimetri la Parâng, 66 de centimetri la Sinaia, 68 de centimetri la Semenic, 49 de centimetri la Vârful Ceahlău, 52 de centimetri la Vârful Țarcu, 53 de centimetri la Vârful Vlădeasa, 35 de centimetri la Predeal, 26 de centimetri la Vârful Iezer Rodnei și 21 de centimetri la Fundata.

Citește și: Bucureștiul putea fi scena unui accident de proporții: Viceprimarul Aurelian Bădulescu dă detalii despre spargerea sistemului de semaforizare

Până luni seara va ninge în toate masivele, cantități moderate de 10-15 de litri pe metrul pătrat urmând să se înregistreze mai ales în zona Carpaților Meridionali, astfel încât stratul nou depus va fi pe arii restrânse de 10-20 centimetri. Vântul va sufla slab la moderat, cu intensificări temporare ce vor atinge la rafală 40-50 de kilometri pe oră, iar în zona înaltă din masivele Făgăraș și Bucegi vor depăși la rafală 80 de kilometri pe oră, viscolind și spulberând zăpada. Se va semnala în continuare ceață, asociată local mai ales în zonele înalte și cu depunere de chiciură.

Deoarece stratul de zăpadă este instabil, riscul de producere a avalanşelor în Munții Făgăraș, la altitudini de peste 1.800 de metri, este mare, de gradul 4 pe o scară de la 1 la 5.

”În aceste condiții, declanşarea avalanşelor va fi posibilă chiar și la supraîncărcări slabe, pe pantele cu o înclinare de peste 25 de grade. În cazuri izolate sunt posibile şi declanşări spontane de avalanşe medii, pe unele pante mai înclinate chiar mari, mai ales la altitudini de peste 1600 – 1800 metri”, arată meteorologii.

În munții Bucegi, Țarcu - Godeanu, Parâng - Șureanu, Vlădeasa – Muntele Mare, Rodnei și Călimani – Bistriței - Ceahlău riscul de producere a avalanşelor se menține însemnat - de gradul 3 - la altitudini de peste 1.800 de metri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.