Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Riscul de foamete în lume se adâncește: Războiul din Ucraina este catastrofal pentru alimentație, iar 'lucrurile se schimbă de la o oră la alta'

Fabricat in Romania
grau criza alimentara

Șeful uneia dintre cele mai mari companii de îngrășăminte din lume a declarat că războiul din Ucraina va produce un șoc în ceea ce privește aprovizionarea și costul alimentelor la nivel mondial, scrie BBC.

Yara International, care operează în peste 60 de țări, cumpără cantități considerabile de materii prime din Rusia.

Prețurile îngrășămintelor erau deja ridicate din cauza creșterii prețurilor en-gros la gaze.

Șeful Yara, Svein Tore Holsether, a avertizat că situația ar putea deveni și mai dificilă. "Lucrurile se schimbă de la o oră la alta", a declarat acesta pentru BBC. "Eram deja într-o situație dificilă înainte de război... iar acum este o perturbare suplimentară a lanțurilor de aprovizionare și ne apropiem de cea mai importantă parte a acestui sezon pentru emisfera nordică, unde o mulțime de îngrășăminte trebuie să se deplaseze și este foarte probabil ca acest lucru să fie afectat."

Rusia și Ucraina sunt unii dintre cei mai mari producători de produse agricole și alimentare la nivel mondial.

Rusia produce, de asemenea, cantități enorme de nutrienți, cum ar fi potasiul și fosfatul - ingrediente-cheie în îngrășăminte, care permit plantelor și culturilor să crească.

"Jumătate din populația lumii se hrănește ca urmare a îngrășămintelor... iar dacă acestea sunt eliminate de pe câmp pentru unele culturi, [randamentul] va scădea cu 50%", a declarat Holsether.

Compania sa a fost deja afectată de conflict, după ce o rachetă a lovit biroul Yara din Kiev. Cei 11 angajați nu au fost răniți.

Compania cu sediul în Norvegia nu este afectată direct de sancțiunile împotriva Rusiei, dar trebuie să facă față consecințelor. Încercarea de a asigura livrările a devenit mai dificilă din cauza perturbărilor din industria navală.

La doar câteva ore după ce Holsether a vorbit cu BBC, guvernul rus a cerut producătorilor săi să oprească exporturile de îngrășăminte.

El a subliniat că aproximativ un sfert din nutrienții cheie utilizați în producția alimentară europeană provin din Rusia.

Analiștii au avertizat, de asemenea, că această măsură ar însemna costuri mai mari pentru agricultori și randamente mai mici ale culturilor. Acest lucru s-ar putea reflecta în costuri și mai mari pentru alimente.

Cantități uriașe de gaze naturale sunt necesare pentru a produce amoniac, ingredientul cheie al îngrășămintelor cu azot. Yara International se bazează pe cantități mari de gaz rusesc pentru uzinele sale europene.

Anul trecut, compania a fost nevoită să suspende temporar producția a aproximativ 40% din capacitatea sa din Europa din cauza creșterii prețurilor la gazul en-gros. Alți producători au redus, de asemenea, livrările.

În combinație cu creșterea tarifelor de transport maritim, sancțiunile impuse Belarusului (un alt furnizor important de materii prime) și condițiile meteorologice extreme - toate acestea au dus la o mare creștere a prețurilor la îngrășăminte anul trecut, care s-a adăugat la creșterea prețurilor la alimente.

Schimbările climatice și creșterea populației se adăugau deja la provocările cu care se confruntă sistemul global de producție alimentară - toate acestea înainte de a începe pandemia.

Directorul executiv al Yara International descrie războiul ca fiind "o catastrofă peste catastrofă", subliniind cât de vulnerabil la șocuri este acum lanțul global de aprovizionare cu alimente.

"Trebuie să ținem cont de faptul că, în ultimii doi ani, a crescut cu 500 de milioane numărul persoanelor care merg la culcare flămânzi... așa că este foarte îngrijorător."

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.