Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Risipă de bani publici la MAE: Curtea de Conturi a luat la puricat ambasadele

mae ministerul afacerilor externe logo antent

Spaţiile aferente imobilelor deţinute de statul român în străinătate pentru personalul diplomatic nu sunt gestionate cu "economicitate, eficienţă şi eficacitate", întrucât nu există "o corelare a suprafeţelor libere aflate în imobilele proprietatea statului cu necesarul real de spaţii de închiriat", se arată într-un raport al Curţii de Conturi referitor la Ministerul Afacerilor Externe (MAE). 

Potrivit sursei citate, sunt închiriate imobile cu suprafeţe ce exced numărului de persoane aferent familiilor membrilor misiunilor diplomatice. 

Auditul efectuat a arătat că o mare parte din bugetul MAE este alocată finanţării serviciului extern şi a furnizat indicii că la nivelul serviciului exterior se manifestă "o slabă performanţă managerială şi un mediu de control intern vulnerabil". 

"Evaluarea modului de administrare a clădirilor şi terenurilor aflate în domeniul public şi privat al statului de către MAE a evidenţiat faptul că imobilele aflate în străinatate nu sunt evidenţiate în contabilitate la valoarea justă, rezultată ca urmare a reevaluării, precum şi faptul că acestea nu sunt utilizate în condiţii de eficacitate şi eficienţă economică. (...) Pentru un eşantion de numai 7 reprezentanţe diplomatice ale României în străinătate, în perioada 2012 - 2014, s-a constatat utilizarea de fonduri de la bugetul de stat în suma de 835.620 euro pentru închirierea de pe piaţa locală a unor imobile cu destinaţia de locuinţă, în condiţiile în care exista spaţiu cu aceeaşi destinaţie disponibil şi neutilizat în imobilele proprietate publică şi privată a statului român", se precizează în raportul Curţii de Conturi. 

Auditul mai relevă că spaţiile disponibile în sediul reprezentanţelor diplomatice ale României în străinătate nu sunt valorificate în vederea generării de venituri, ci mai mult, ca urmare a necesităţii de întreţinere a lor, generează cheltuieli pe seama fondurilor publice. 

Potrivit sursei citate, închirierea imobilelor folosite de reprezentanţele diplomatice nu s-a făcut cu respectarea cerinţelor de economicitate, eficienţă şi eficacitate impuse de legea finanţelor publice şi de strategia fiscal-bugetară. 

"Deşi şefilor de misiuni diplomatice li s-a delegat calitatea de ordonatori de credite, nu a existat o preocupare a acestora în vederea fundamentării bugetului în cadrul misiunilor diplomatice pe care le conduc, cu respectarea criteriilor de economicitate, eficienţă şi eficacitate economică", se arată în raport. 

Conform Curţii de Conturi, MAE gestionează anual, în medie, derularea unui număr de aproximativ 650 de contracte de închiriere, având ca obiect închirierea de spaţii pentru activitatea misiunilor diplomatice sau locuinţe de serviciu pentru personalul diplomatic şi familiile acestora.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.