Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ritmul lent al inflației îl încurajează pe Jerome Powell, șeful Fed din SUA, dar incertitudinile asupra eficienței măsurilor luate continuă

Federal Reserve
Jerome Powell

Preşedintele Rezervei Federale (Fed), Jerome Powell, a declarat joi că el şi colegii săi sunt încurajaţi de ritmul încetinit al inflaţiei, dar nu sunt siguri dacă au făcut suficient pentru a menţine declinul, transmite CNBC, citat de news.ro.

Vorbind la puţin mai mult de o săptămână după ce banca centrală a votat pentru menţinerea neschimbată a dobânzilor de referinţă, Powell a spus într-o declaraţie pentru o audienţă a Fondului Monetar Internaţional, la Washington, D.C., că ar putea fi mai mult de lucru în lupta împotriva preţurilor ridicate.

”Comitetul Federal pentru Piaţa Deschisă se angajează să adopte o poziţie de politică monetară suficient de restrictivă pentru a reduce inflaţia la 2% în timp; nu suntem încrezători că am atins o astfel de poziţie”, a spus el în discursul său pregătit.

Pentru a doua oară în ultimele săptămâni, un discurs public de la Powell a fost întrerupt de protestatarii împotriva schimbărilor climatice. Acesta a părăsit pentru scurt timp scena, înainte de a reveni.

Discursul vine în timp ce inflaţia este încă mult peste obiectivul de lungă durată al Fed, dar şi considerabil sub nivelurile maxime din prima jumătate a anului 2022. Î

Într-o serie de 11 majorări ale ratelor dobânzilor care au constituit cea mai agresivă înăsprire a politicii de la începutul anilor 1980, comitetul a luat dobânda sa de referinţă de la aproape zero la un interval ţintă de 5,25%-5,5%.

Aceste creşteri au dus la un declin al indicatorului de inflaţie preferat de Fed, indicele de bază al preţurilor pentru cheltuielile de consum personal, la o rată anuală de 3,7%, de la 5,3% în februarie 2022.

Indicele preţurilor de consum mai urmărit a atins un vârf de peste 9% în iunie 2022.

Powell a spus că inflaţia este ”cu mult peste” unde ar dori Fed să o vadă, în timp ce a descris politica ca fiind ”semnificativ restrictivă”.

”Colegii mei şi cu mine suntem mulţumiţi de acest progres, dar ne aşteptăm ca procesul de reducere durabilă a inflaţiei la 2% să aibă un drum lung de parcurs”, a spus el.

”Vom ţine la asta până vom reuşi”, a adăugat el mai târziu, spunând că Fed se concentrează pe dacă dobânzile trebuie să crească şi cât timp trebuie să rămână ridicate. Acţiunile de pe Wall Street au fost în scădere după discurs, cu Dow Jones Industrial Average în declin cu aproape 200 de puncte.

Randamentele Trezoreriei au crescut, după ce au scăzut în cea mai mare parte a ultimelor trei săptămâni, propulsate în mare parte după o licitaţie de obligaţiuni de 30 de ani prost primită.

”Preşedintele Powell a emis un avertisment pentru investitorii prea ameţiţi cu privire la perspectiva reducerilor de dobândă anul viitor. Fed va fi fidelă mandatului său şi va creşte în continuare dobânzile, dacă inflaţia se va reaccelera”, a declarat Jeffrey Roach, economist şef la LPL Financial.

Aşa cum a făcut-o în discursurile recente, Powell a subliniat că Fed poate fi totuşi precaută, deoarece riscurile dintre a face prea mult şi prea puţin au intrat într-un echilibru mai apropiat.

El a spus că Fed este în acord cu creşterea randamentelor Trezoreriei.

”Dacă devine oportun să înăsprim în continuare politica, nu vom ezita să facem acest lucru. Cu toate acestea, vom continua să ne mişcăm cu atenţie, permiţându-ne să abordăm atât riscul de a fi induşi în eroare de câteva luni bune de date, cât şi riscul de a înăspri prea mult”, a spus el.

”Politica monetară funcţionează în general aşa cum credem noi că ar trebui să funcţioneze”, a spus Powell în timpul unei discuţii după discursul său.

Pieţele sunt în mare măsură convinse că Fed a terminat creşterea dobânzilor.

Preţurile contractelor futures, potrivit Grupului CME, indică o probabilitate mai mică de 10% ca FOMC să aprobe o majorare finală a dobânzii cheie la reuniunea sa din 12-13 decembrie, chiar dacă membrii comitetului au creionat din septembrie o creştere suplimentară de un sfert de punct procentual înainte de sfarsitul anului.

Traderii anticipează că Fed va începe să reducă dobânzile anul viitor, probabil în jurul lunii iunie.

Powell a remarcat progresul pe care l-a făcut economia.

Produsul intern brut a accelerat într-un ritm anualizat ”destul de puternic” de 4,9% în trimestrul al treilea, deşi Powell a spus că aşteptările sunt ca creşterea ”să se modereze în trimestrele următoare”.

El a descris economia ca fiind ”remarcabilă” în 2023, în faţa unui consens larg că o recesiune este inevitabilă.

Şomajul rămâne scăzut, deşi rata şomajului a crescut cu jumătate de punct procentual în acest an, o mişcare asociată în mod obişnuit cu recesiunile. Dar Powell a remarcat că Fed este ”atentă” că o creştere mai puternică decât se aştepta ar putea submina lupta împotriva inflaţiei şi ”garantează un răspuns din partea politicii monetare”.

El a subliniat, de asemenea, că îmbunătăţirile în lanţurile de aprovizionare au ajutat la atenuarea presiunilor inflaţioniste, dar ”nu este clar cât de mult se va obţine prin îmbunătăţiri suplimentare din partea ofertei. În viitor, s-ar putea ca o parte mai mare a progresului în reducerea inflaţiei să vină din politica monetară strictă care limitează creşterea cererii agregate.”

Remarcile fac parte dintr-o prezentare mai amplă pe care o face la Conferinţa anuală de cercetare Jacques Polak.

Un subiect amplu de politică pe care l-a abordat a fost provocarea reprezentată de menţinerea dobânzilor ancorate aproape de zero, acolo unde erau înainte de accelerarea inflaţiei. Powell a spus că este ”prea devreme” pentru a spune dacă provocările cu dobânda zero sunt ”un lucru al trecutului”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.