Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ritmul lent de lucru al părţii ucrainene şi rerutarea automarfarelor, cauzele cozii de la Halmeu

Profimedia Images
camioane granita

Ritmul lent de lucru al părţii ucrainene şi rerutarea unui număr mare de automarfare ca urmare a blocării unor puncte de frontieră dintre Ucraina şi alte ţări europene reprezintă motivele pentru care timpii de aşteptare pentru TIR-uri în vama Petea a ajuns de două zile şi jumătate, informează, marţi, Instituţia Prefectului Satu Mare, potrivit Agerpres.

Potrivit sursei citate, aproape 500 de camioane aşteaptă la coadă să iasă din ţară iar timpul de aşteptare este de 3.600 de minute.

"Timpi de aşteptare ieşire automarfare: 3.600 min. (coloana 13 km - aproximativ 30 camioane înainte de intrarea în P.T.F. şi 490 camioane în afara localităţii). Număr benzi utilizate: 2. Cauze: Ritmul lent de lucru al părţii ucrainene şi rerutarea unui număr mare de automarfare ca urmare a blocării / închiderii unor puncte de frontiera dintre Ucraina şi alte ţări europene", precizează Prefectura pe Facebook.

Prefectul Radu Roca a convocat, marţi dimineaţă, la Punctul de Trecere a Frontierei Halmeu o întâlnire cu reprezentanţii Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Satu Mare, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean şi Inspectoratului de Poliţie Judeţean şi cu primarii comunelor Halmeu şi Turulung pentru a găsi soluţii în vederea fluidizării traficului în zonă, pentru evitarea unor accidente rutiere şi pentru a reduce disconfortul creat localnicilor de staţionarea camioanelor pe raza localităţilor Halmeu, Turulung, Drăguşeni şi Livada.

"La Punctul de Trecere al Frontierei de la Halmeu, se lucrează la capacitatea maximă permisă de infrastructură fiind folosite toate arterele de control destinate automarfarelor. A fost suplimentat personalul care desfăşoară formalităţile de control. Pentru evitarea accidentelor rutiere colaborarea instituţională trebuie să fie perfectă în aceste zile şi am cerut prezenţa permanentă în teren a echipajelor de la Poliţia Rutieră, Poliţia de Frontieră şi Jandarmerie. Împreună cu domnul chestor Florin Coman, şeful Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei, am convenit ca o parte dintre camioane să fie redirecţionate spre Punctul de Trecere a Frontierei Siret. În plus, i-am solicitat domnului ing. Petru Ardelean, şef secţie Drumuri Naţionale Satu Mare, să instaleze în zonă pubele pentru colectarea deşeurilor menajere pentru a păstra curăţenia pe marginea drumului naţional", a declarat prefectul Radu Roca.

Potrivit sursei citate, autorităţile române din frontieră sunt condiţionate de capacitatea celor ucrainene de a prelua traficul.

"Ţinând cont de timpii crescuţi de aşteptare la automarfare înregistraţi pe sensul de ieşire din România către Ucraina în Punctul de Trecere a Frontierei Halmeu, vă facem cunoscut faptul că la nivelul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei au fost intensificate discuţiile prin intermediul canalelor de cooperare cu omologii ucraineni pentru identificarea unor soluţii astfel încât să se poată asigura o fluidizare a traficului transfrontalier pentru transportatorii de marfă. Acest lucru este impus de faptul că formalităţile de control la frontieră, în România, sunt condiţionate de capacitatea autorităţilor ucrainene de a prelua şi procesa camioane", arată Preectura.

Staţionarea camioanelor este posibilă doar în afara localităţilor, însă, ţinând cont de numărul foarte mare de automarfare care aşteaptă să iasă din România prin PTF Halmeu, coloana formată de acestea îngreunează vizibil circulaţia rutieră în localităţile din zona punctului de trecere a frontierei, Halmeu, Turulung, Drăguşeni, Livada.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.