Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Robert Fico, 'omul lui Putin' din Slovacia, vrea negocieri de pace în Ucraina

Robert Fico Putin

Robert Fico, 'omul lui Putin' din Slovacia, vrea negocieri de pace în Ucraina

Premierul slovac Robert Fico s-a pronunţat vineri, la Praga, unde s-a aflat într-o vizită, pentru lansarea negocierilor de pace în Ucraina, unde - potrivit lui - războiul ar "putea dura până în 2030", relatează France Presse.

Fico, politician populist de stânga, a devenit premier după alegerile legislative de la sfârşitul lunii septembrie şi o campanie marcată de dezinformare cu privire la invazia Rusiei în Ucraina.

El promisese în cursul campaniei electorale să oprească programele de ajutor militar pentru Ucraina, puse în aplicare de guvernele precedente slovace.

Cu războiul din Ucraina, "suntem într-o situaţie care ar putea foarte bine să dureze până în 2029 sau 2030", a declarat Fico la Praga, după o întâlnire cu omologul său ceh Petr Fiala.

"E mai bine să avem zece ani de negocieri în pace sau cu o încetare a focului, mai degrabă decât să ne aşezăm la masa negocierilor peste zece ani cu 500.000 sau 600.000 de morţi în plus", a adăugat el.

Guvernul de coaliţie al lui Fico, care numără printre membrii săi miniştri de extrema dreaptă, a blocat deja un plan de ajutor militar de 40,3 milioane de euro, destinat Ucrainei şi pregătit de guvernul precedent.

Republica Cehă şi Slovacia, ambele membre UE şi NATO, sunt aliate istorice, formând o singură ţară până la divizarea paşnică a Cehoslovaciei în 1993.

Cele două ţări au primit mii de refugiaţi ucraineni, dar sunt divizate cu privire la ajutorul militar, promovat de Praga şi respins de Bratislava.

"Sunt convins că aceasta are un sens, căci Ucraina are nevoie de ajutor în lupta sa curajoasă", a declarat la rândul său preşedintele ceh Petr Fiala.

Fico a subliniat totuşi că nu va împiedica alte ţări să continue să ajute militar Ucraina.

"Dacă Republica Cehă sau orice altă ţară din lume sau din Europa decide să furnizeze ajutor Ucrainei, noi nu vom condamna pe nimeni", a spus premierul slovac.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.