Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Roberto Viola: 'Ziariștii ar trebui să fie plătiți pentru job-ul lor. Acesta este un element de bază al unei societăți democratice'

consiliul europei

Roberto Viola, directorul general al DG Connect, a explicat, marți, motivele pentru care Comisia Europeană (CE) susține introducerea de reglementări privind plata creatorilor de conținut, precum ziariștii, de către marile platforme, potrivit mediafax.

Citește și: Mare atenție, șoferi! Aveți mai multe modalități de plată a amenzilor rutiere

„La modul ideal, n-ar trebui să fie niciun regulament. La nivel european, de fiecare dată, când am stabilit o reglementare și a trebuit să facem o evaluare, ca să demonstrăm că este nevoie de aceasta, industria respectivă sau cele complementare au spus că va fi un eșec. (...) Ideal ar fi ca domeniul digital să nu fie reglementat, dar, din păcate, uneori, industria opune rezistență cât de mult poate. De exemplu, în cazul roaming-ului, fiecare cetățean european întotdeauna spus (Nu vrem să plătim o avere) (n.red. - pentru acest serviciu), iar, pe de altă parte, a fost nevoie de zece ani de reglementări (n. red. - până au fost reduse prețurile). Apoi, companiile din telecom au ajuns să spună (Am făcut o greșeală. Ar fi trebuit să vă ascultăm)”, a spus, marți, într-o conferință, Roberto Viola, directorul general al DG Connect (Directorate-General for Communications Networks, Content and Technology) din cadrul CE.

Făcând o paralelă cu reducerea prețurilor pentru roaming și reacția inițială negativă, reprezentantul CE a susținut că o inversare de trend este necesară și în ceea ce privește drepturile de autor pentru creatorii de conținut, precum ziariții.

„De exemplu, în copywriting, cred că ziariștii ar trebui să fie plătiți pentru job-ul lor. Acesta este un element de bază al unei societăți democratice. Acum platformele susțin (Nu contestăm ideea că ziariștii ar trebui să fie corect plătiți, dar nu ne plac următorul și următorul aspect al reformei). Cu toate acestea, dacă marile platforme (n.red. – precum Google) i-ar plăti corect pe creatorii de conținut sau pe ziariști, poate nu am fi nevoiți să discutăm dacă această situație (n.red. - plata creatorilor de conținut) trebuie sau nu reglementată”, a punctat Viola.

De asemenea, directorul general al DG Connect a subliniat că este, uneori, nevoie de reglementare, deoarece actorii dintr-o piață „nu ascultă ce vrea societatea”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.