Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Robinetul gazelor - În timp ce Europa suferă, livrările Gazprom către CSI au atins un nivel record

Gazprom neft
Gazprom neft

Livrările de gaze ale Gazprom către ţările din afara CIS (Comunitatea Statelor Independente) au crescut în perioada 1 ianuarie - 15 octombrie 2021 cu 13,1%, la 152,2 miliarde metri cubi (bcm), cu 17,6 bcm mai mult decât în perioada similară din 2020, a anunţat luni compania rusă, transmit Reuters, Bloomberg şi site-ul rt.com.

"Gazprom continuă livrările de gaze la un nivel apropiat de un record istoric", se arată într-un mesaj postat de grupul rus pe Telegram.

De asemenea, producţia de gaze a Gazprom în perioada 1 ianuarie - 15 octombrie 2021 a urcat cu 16,6%, la 399,4 miliarde metri cubi, în timp ce livrările de gaze pe piaţa internă au crescut cu 16,6%, la 26,1 bcm.

Cotaţiile la gaze naturale au atins luna aceasta noi recorduri istorice pe piaţa de referinţă din Europa, pe măsură ce impactul majorării costurilor la energie s-a răsfrânt asupra pieţelor de acţiuni şi obligaţiuni. La hub-ul TTF (Title Transfer Facility) din Olanda, cotaţiile pentru gazele naturale au crescut luni 15%, după ce vineri au încheiat şedinţa cu o scădere de 18%.

Conform analiştilor, Europa începe sezonul de iarnă cu cel mai redus nivel al stocurilor de gaze din mai mult de un deceniu, ceea ce sporeşte temerile privind fiabilitatea furnizărilor pe timp de iarnă.

Rusia, a cărei producţie de gaze şi exporturi spre UE sunt deja aproape de un nivel record, a informat că trebuie să finalizeze umplerea capacităţilor interne de stocare înainte de a majora livrările pe piaţa spot din Europa. Guvernul rus a anunţat că intenţionează să finalizeze umplerea capacităţilor interne de stocare până la finalul acestei luni.

Vicepremierul rus Alexander Novak a reiterat săptămâna trecută că nimeni din Europa nu a cerut Rusiei să trimită o cantitate suplimentară de gaze pentru a calma creşterea preţurilor gazelor pe piaţa spot.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.