Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Roboticienii japonezi anunță triumful roboților în urma dezvoltărilor tehnologice care încep să șteargă limitele dintre om și mașină

UPB
robotizare sound of vision

Roboticienii japonezi explică triumful roboților în urma dezvoltărilor tehnologice care încep să șteargă limitele dintre om și mașină, printre cei care pot oferi detalii numărându-se și Hiroshi Ishiguro, celebru pentru că și-a creat o dublură-android, arată platforma Rappler, anunță MEDIAFAX.

În ciuda faptului că roboții care pot fi confundați cu oameni din punct de vedere fizic anunțați de literatura și cinematografia SF nu au fost realizați încă specialiști ca japonezul Hiroshi Ishiguro anunță un viitor nu tocmai îndepărtat în care aparate inteligente dotate cu conștiință de sine vor deveni tot mai utile în jurul casei, se vor purta ca oamenii și chiar ar putea ajunge prietenii acestora.

Citește și: Sorina Matei detonează cazul fetiței de 11 ani, ucise de pedofilul olandez! ‘Soția sa este comisar-șef la IPJ Dâmbovița’

"Nu știu când vom trăi într-o lume asemenea celei din Blade Runner, dar cred că se va întâmpla”, arată Ishiguro, profesor al Universității din Osaka.

"În fiecare an dezvoltăm noi tehnologii, de exemplu formulările legate de învățarea profundă au îmbunătățit performanțele ce privesc recunoașterea tiparelor”, a explicat profesorul japonez care a arătat că în prezent cercetările se concentrează asupra ”intențiilor și dorinței, două elemente a căror integrare la viitoarele mașini le va apropia de om.

Roboții sunt deja folosiți la scară largă în Japonia, de la pregătirea tăițeilor în restaurante, până la asistența pacienților în psihoterapie.

Prezentat drept primul robot din lume de tip ”cyborg”, Hal, (hybrid assistive limb), dezvoltat de Universitatea Tsukuba în colaborare cu compania japoneză Cyberdyne, ajută persoanele imobilizate în scaune cu rotile să meargă din nou folosint senzori conectați la unitatea de control a sistemului.

Savanții consideră că roboții vor fi în stare într-o zi să îndeplinească muncile de rutină din jurul casei, cum ar fi dusul gunoiului sau pregătirea unei felii perfecte de pâine prăjită.

Ishiguro este cunoscut și pentru că a realizat o copie electronică a propriei persoane folosind piese complicate, circuite electronice, piele din silicon și propriul său păr. De multe ori își trimite dublura în călătorii de afaceri. Savantul consideră că descoperirile recente vor accelera sinteza dintre om și mașină.

”Ca om de știință sper să obțin roboți conștienți de sine cum pot fi văzuți în Blade Runner pentru a mă ajuta să înțeleg ce înseamnă să fii uman. Asta mă motivează!”, arată japonezul.

Citește și: Misterul a fost elucidat! De ce nu l-au reținut polițiștii pe olandezul ucigaș la plecarea de pe aeroport

Profesorul a fost desemnat în 2007 printre primele 100 genii în viață, în urma unui demers al companiei de consultanță Synectics.

”Nu înțeleg de ce Hollywoodul vrea să distrugă roboții. Dacă te uiți la desenele animate și la benzile desenate japoneze vezi că roboții sunt mereu prietenoși. Avem un context cultural complet diferit”, comentează Ishiguro.

Savantul insistă că nu este niciun pericol iminent în procesul prin care o mașină devine conștientă de sine sau depășește inteligența umană. ”Riscul poate fi ținut sub control”, spune Ishiguro. ”Ideea mea de bază e că nu există diferențe între oameni și roboți”, arată savantul care explică faptul că ”țelul ultim este acela de a aduce roboți în societate în calitate de însoțitori ai omului. E posibil ca roboții să ajungă prietenii noștri”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.