Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rocadă mică la şefia guvernului din Muntenegru

Prim-ministrul muntenegrean Milo Djukanovic a renunţat la formarea unui nou guvern în urma recentelor alegeri legislative, câştigate de formaţiunea sa, omul forte din ultimii 25 de ani al fostei republici iugoslave urmând să fie înlocuit cu Dusko Markovic, actual vicepremier şi numărul doi în partid, transmit Reuters, AFP şi MIA, potrivit agerpres.

Citeşte şi:Noapte INCENDIARĂ în Jungla de la Calais. Evacuările au fost reluate - FOTO/VIDEO

Preşedinţia Partidului Democratic al Socialiştilor (DPS) al lui Djukanovic a decis să-l propună pe 'Dusko Markovic drept candidat la postul de prim-ministru', indică un comunicat difuzat în cursul nopţii de marţi spre miercuri la Podgorica.

Anunţul survine după scrutinul legislativ din 16 octombrie, în care DPS a obţinut cel mai mare număr de mandate, 36 din cele 81 în noul legislativ, fiind însă obligat să caute o coaliţie cu micul partid Democraţia Socială şi cu partide ale minorităţilor naţionale.

Scrutinul a fost marcat de arestarea a 20 de sârbi, dintre care 14 se află încă în detenţie, acuzaţi de complot împotriva premierului.

Citeşte şi: NEVESTELE unui lider jihadist, expulzate din Turcia şi inculpate în Franţa

Dusko Markovic, 58 de ani, numărul 2 în DPS şi unul din aliaţii cei mai apropiaţi ai prim-ministrului, a condus între 2005 şi 2010 serviciul de informaţii muntenegrean, înainte de a fi numit vicepremier în guvernul Djukanovic.

Candidatura sa la postul de premier urmează să fie confirmată oficial de comitetul director al partidului.

Djukanovic, 54 de ani, s-a mai retras de două ori din funcţii după ce şi-a condus partidul în alegerile legislative, în 2006 după referendumul de independenţă şi scrutinul parlamentar care a urmat, şi în 2010.

Citeşte şi: Reşedinţa ambasadorului SUA din Moscova, ATACATĂ - FOTO

Opoziţia îl acuză de autoritarism şi corupţie, repetând acuzaţiile frecvente de trafic de ţigarete spre Italia şi influenţă asupra acorduri privind sectorul bancar şi cel imobiliar.

Milo Djukanovic nu a precizat deocamdată dacă va ieşi din politică sau va rămâne la conducerea DPS.

El a condus Muntenegrul către independenţă în 2006 şi s-a aflat în fruntea guvernului atunci când Podgorica a deschis negocierile de aderare la Uniunea Europeană, în 2010, şi a primit invitaţia de a se alătura NATO, în decembrie 2015.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.