Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rolul hidrogenului în viitorul energetic al Europei va deveni mai clar

www.stiripesurse.ro
cascada, natură, apă, pădure, munte

Comisia Europeană urmează să prezinte miercuri o strategie destinată creşterii producţiei de hidrogen şi reducerii costurilor, în ideea de a stimula o industrie care va ajuta regiunea să ajungă la neutralitate climatică în 2050, transmite Bloomberg.

Piaţa pentru tehnologia hidrogenului are potenţialul de a creşte până la o valoare de 140 miliarde de euro în 2030, să creeze mii de locuri de muncă şi să elimine emisiile poluante din industrie şi transport, potrivit Agerpres.

"Europa are nevoie de investiţii pentru a-şi reveni din pandemia de coronavirus şi are nevoie de investiţii pentru a ajunge la neutralitate climatică. Hidrogenul curat este una din conexiunile unde aceste două obiective se suprapun", a declarat comisarul european pentru Energie, Kadri Simson.

În prezent, hidrogenul este responsabil pentru mai puţin de 1% din consumul de energie al Europei şi este utilizat în principal ca materie primă în sectorul chimiei. O extindere a tehnologiei hidrogenului ar ajuta nu doar marii utilizatori de energie, precum sectorul aviaţiei, transportului de marfă cu navele şi camioanele, să îşi reducă emisiile poluante, dar ar oferi şi o soluţie pentru stocarea energiei generate de sursele regenerabile.

Pentru Uniunea Europeană, hidrogenul verde este o prioritate. Acest gen de hidrogen care este creat pe baza utilizării energiei regenerabile dar deocamdată este departe de mărimea necesară pentru industrie. Un pas înainte este hidrogenul albastru, produs din gaze naturale iar emisiile de CO2 sunt îngropate în subteran.

Citește și: Un jurnalist american răstoarnă situația! Covid-19, o boală vasculară! Detalii care dau peste cap ceea ce se știa

Hidrogenul verde este tehnologia asociată cu cele mai mici emisii poluante. Cu toate acestea, este o tehnologie scumpă, de până la 7,50 dolari per kilogram, comparativ cu 2,40 dolari per kilogram pentru hidrogenul albastru, potrivit Global CCS Institute.

Succesul hidrogenului regenerabil va depinde şi de oferta şi de preţul electricităţii cu emisii reduse de carbon, susţine Marco Mensink, directorul general al Consiliului European al Industriei Chimice (CEFIC). "Susţinerea investiţiilor în infrastructura de hidrogen şi electricitatea din surse regenerabile ar trebui deci să fie o parte integrală a planului de revenire a Europei după COVID", a spus Mensink.

Regiunea Europei este bine poziţionată pentru tehnologia verde graţie infrastructurii sale din domeniul gazelor naturale, care poate fi utilizată pentru a transporta hidrogen. Utilizarea în alt scop a conductelor actuale poate fi de patru ori mai ieftină decât construirea unui nou sistem care să fie dedicat doar transportului hidrogenului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.