Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rolul important al președintelui Klaus Iohannis

revista presei

Hotnews:

Presedintele Klaus Iohannis se vede obligat sa comita gesturi pe care altminteri le-ar fi evitat cu placere pentru a fi scutit de comparatia cu Traian Basescu. Critica guvernul pentru scandalul cardului de sanatate, pe Victor Ponta pentru plimbarile in Orientul Mijlociu de capul lui, pachetul de legi anti-justitie, in fine, temporizeaza numirea sefului DIICOT propus de ministrul Cazanciuc. S-au adunat cam multe, iar PSD a trecut toate liniile rosii pornind o campania murdara cu intentia clara de a lipi imaginea presedintelui de scandalul defrisarilor. Or, tocmai aici guvernul Ponta ar avea cateva explicatii de dat, cine a beneficiat de lobby-ul austriecilor de la Holtzindustrie, nu invers.Asadar, presedintele Iohannis abandoneaza strategia tacerii si devine foarte vocal.  De vineri incoace se poarta cu adevarat altfel. Nu doar ca ridica tonul la Guvernul Ponta, dar se misca institutional. Cere de la CSM stenograma sedintei cu procurorul Daniel Horodniceanu, precum si documentele in baza carora a fost avizata propunerea. Apoi, anunta convocarea unui CSAT pe tema defrisarilor. Mai trebuie subliniat ca activarea cel putin neobisnuita a presedintelui, dincolo de faptul ca observatiile si gesturile sale sunt perfect legitime, se produce pe fondul amplificarii reprosurilor ca refuza sa-si exercite atributiile functiei. Au aparut chiar acuzatii de blat cu Victor Ponta, refacerea USL etc... Din fericire, avem si un precedent de bun augur. Cand seful statului s-a implicat in medierea discutiilor pe tema legilor bigbrother, rezultatul a fost indiscutabil mai bun decat formele anterioare ale legii – in tot cazul nu au generat discutiile aprinse din trecut. Iohannis trebuie sa-si exercite functia de cenzor sau de mediator, sa vegheze asa cum scrie in Constitutie la buna functionare a puterilor in stat. Nu pentru ca asa tipa unii si altii, nu cu grija permanenta de a se disocia de fostul presedinte Basescu, ci cu foarte mult curaj, cu gandul ca o face pentru binele acestei tari si cu constiinta ca are o datorie fata de cetatenii care si-au pus atatea sperante in el.

Digi24:

Victor Ponta recunoaște că proiectul supraccizei la carburanți nu a fost unul bun. Premierul spune și că partea de infrastructură din proiectul său de guvernare îl nemulțumește, dar că își va concentra energiile în ultima parte a mandatului. „Nu a fost un proiect bun, pentru că nu am reușit să deblocăm procedurile și să investim efectiv banii. Ne-a ajutat la un spațiu fiscal. Ca să poți să începi o procedură, trebuie să arăți că ai banii, altfel Comisia Europeană și FMI ne spunea foarte clar: taie, nu poți să pui atât la CNADNR”, a spus Victor Ponta. „Din tot ce am avut în programul de guvernare, partea de infrastructură e cu siguranță cea care mă nemulțumeste și pe care în acest an și pe anul viitor îmi voi concentra majoritatea energiilor”, a adăugat premierul.

Ziarul Financiar:

Avertismentul preşedintelui Rezervei Federale americane (Fed) Janet Yellen că preţurile activelor financiare de pe bursele americane au ajuns prea sus a fost interpretat de unii analişti ca un indiciu că cea mai puternică bancă centrală va „normaliza” politica monetară şi va ridica dobânzile mai rapid decât cred cei mai mulţi jucători de pe pieţe. Dacă Fed va face aşa, explozia do­­la­rului, a datoriilor şi a ran­damentelor din SUA va fa­ce ca pieţele emergente să sufere un şoc mai puternic de­­cât cel din 2013, atunci când instituţia doar a indicat că va începe procesul de nor­ma­li­za­re. Dacă dobânzile din SUA cresc rapid, se va produce haos în economiile emergente cu datorii mari în dolari, avertizează The Telegraph. Monedele acestor ţări se vor deprecia, inflaţia va accelera în condiţiile în care importurile se vor scumpi, iar băncile centrale din lumea emergentă vor fi forţate să ridice şi ele dobânzile, ceea ce va frâna creşterea economică. Mai rău, faţă de 2013, o mare economie emergentă s-a lovit de probleme grave, Rusia... Creşterea dobânzilor de referinţă de către Fed ar arunca în haos pieţele emergente, mai ales „grupul celor cinci economii fragile”, nume sub care sunt reunite Brazilia, Indonezia, India, Africa de Sud şi Turcia. Mai mult decât atât, analiştii consideră că, spre deosebire de acum doi ani, acest grup s-a extins şi include acum şi Rusia şi Nigeria. Datoriile suverane ale acestor ţări sunt în cea mai mare parte denominate în dolari.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.