Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Roman Abramovici a fost otrăvit cu o toxină în doză mică pentru a provoca teamă. Oficial, toate părțile susțin că e `război informațional`

www.twitter.com
abramovici negocieri

Surpriza de la negocierile purtate la Istanbul a fost apariţia lui Roman Abramovici. Oligarhul rus părea bine sănătos, după ce au apărut informaţii potrivit cărora el şi doi oficiali ucraineni ar fi fost otrăviți. Sunt însă multe controverse pe această temă. Reuters citează un oficial american, care a declarat că informațiile sugerează că îmbolnăvirea celor trei s-ar fi datorat, mai degrabă unui factor de mediu, transmite  protv.ro.

Vezi și: Proiect în Parlamentul Ucrainei: Biserica Ortodoxă Rusă va fi interzisă, proprietățile sale vor fi naționalizate

“Nu este nimic real aici, totul ţine de războiul informaţional”, susţine, pe de altă parte, Kremlinul.

Roman Abramovici, oligarhul rus în vârstă de 55 de ani, cunoscut mai ales ca patron al clubului de fotbal Chelsea, a avut în ultimele săptămâni un anumit rol, nu tocmai bine stabilit, în negocierile de pace dintre ruşi şi ucraineni.

Purtătorul său de cuvânt a confirmat că Abramovici “crede că a fost otrăvit”. Oricum, a avut simptome care pot fi puse pe seama otrăvirii - la fel şi doi negociatori de pace ucraineni. Totul după o întâlnire avută la Kiev, pe 3 martie.

Toţi ar fi avut dureri la nivelul ochilor și inflamații ale pielii. Abramovici chiar și-ar fi pierdut vederea timp de câteva ore şi a fost spitalizat de urgenţă în Turcia.

În aceste condiții, înainte să înceapă convorbirile de la Istanbul, şeful diplomaţiei de la Kiev, Dmitro Kuleba, a avertizat: “Oricine merge la negocieri cu Federaţia rusă, să nu mănânce şi să nu bea nimic. Preferabil, să evite să atingă orice suprafaţă.”

Potrivit site-ului de investigaţii jurnalistice Bellingcat, care a apelat la experţi, simptomele pe care le-au avut Abramovici şi cei doi negociatori ucraineni, indică, cel mai probabil, otrăvirea cu o toxină.

„Experţii pe care i-am consultat cred că oricare ar fi substanţa pe care au ingerat-o, a fost dozată într-o astfel de cantitate încât să nu existe intenţia de a ucide. A fost mai degrabă intenţia de a trimite un avertisment, de a provoca teamă”, scrie site-ul Bellingat.

Pe de altă parte - şi într-un mod cumva ciudat - un oficial american a sugerat ca Abramovici şi negociatorii ucraineni NU au fost otrăviţi, ci anumiţi factori de mediu ar explica starea prin care au trecut. Dar nu a explicat de ce doar cei trei au fost afectaţi de un factor de mediu, cum ar fi poluarea.

Kremlinul a acuzat o poveste închipuită în privinţa presupusei otrăviri.

Dmitry Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: “Face parte dintr-o campanie informațională, din sabotajul informațional, din războiul informațional.”

Şi a precizat că Abarmovici nu este membru oficial al delegaţiei ruse în Turcia.

Același Abramovici este vizat de sancţiunile Occidentale. ″Ne-ar putea ajuta după război”, spune preşedintele Zelenski.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.