Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Româncele din Parlament se plâng că sunt victime ale violenţei psihologice: O problemă care afectează 85% din femeile din parlamentele europene

Inquam Photos/ Octav Ganea
Parlament

Circa 85% dintre femeile care activează în parlamentele naţionale europene au suferit de pe urma violenţei psihologice, se arată într-un studiu întocmit de Uniunea Interparlamentară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, relatează agenţia EFE.

Studiul, prezentat marţi, se bazează pe declaraţiile date de 123 de femei provenite din 45 de state europene, dintre care 81 deţin mandate de parlamentar şi 42 sunt membre ale personalului organelor legislative.

Citește și: S-a aflat! Ce salariu încasează realizatorul Rareș Bogdan și ce studii a urmat, de fapt, acesta

Dintre femeile intervievate, 47% a spus că au primit ameninţări cu moartea, sau că vor fi bătute ori violate, 68% afirmă că au fost ţinta comentariilor sexiste legate de aspectul lor fizic şi a stereotipurilor de gen, în timp ce 25% declară că au suferit violenţe sexuale.

Reţelele de socializare au fost principalul canal al ameninţărilor şi hărţuirii, 58% dintre femeile chestionate afirmând că au fost vizate de atacuri sexiste pe aceste reţele sociale.

Citește și: Gabriela Firea face o nouă rectificare bugetară! De unde va tăia bani și unde vor fi realocați aceștia

Femeile parlamentar active în lupta împotriva inegalităţii de gen şi a violenţei împotriva femeilor au fost frecvent ţinta atacurilor, subliniază studiul, care mai susţine că riscul este mai mare în cazul femeilor parlamentar care sunt tinere.

Autorii actelor invocate sunt atât adversari politici cât şi colegi de partid ai acestor femei, dar şi cetăţeni obişnuiţi, scrie agerpres.ro.

Citește și: Sorina Matei, ironizare fară precedent la adresa președintelui Klaus Iohannis : ‘Mai are puțin și se calcă singur pe pantofi’

De asemenea, femeile care fac parte din personalul parlamentar au fost mai afectate de violenţa sexuală la locul de muncă (40,5%) decât cele care deţin mandate în parlament (25%), în 69% din cazuri autorii fiind bărbaţi parlamentari.

Un alt aspect menţionat în studiu este că puţine femei denunţă abuzurile, numai 23,5% dintre femeile parlamentar şi 6% dintre cele care fac parte din personalul parlamentelor mărturisind că au făcut acest lucru, iar multe s-au plâns că în parlamentele lor naţionale nu există niciun mecanism pentru denunţarea cazurilor de hărţuire şi violenţă.

Citește și: S-a aflat! Ce salariu încasează realizatorul Rareș Bogdan și ce studii a urmat, de fapt, acesta .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.