DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Româncele se leapădă de statul la cratiță: România are cele mai multe afaceriste din domeniul crypto!

facebook.com
crypto

Cel mai mare procent de femei în rândul investitorilor în acțiuni se află în România, unde femeile constituie până la 17% din totalul celor care dețin acțiuni în portofoliu, reiese dintr-un studiu. Tot în România se regăsește și cel mai mare procent de femei care investesc în crypto. Următoarele țări în clasament sunt Polonia, Portugalia și Italia cu circa 10% femei din totalul investitorilor. Cel mai mic număr de femei printre deținătorii de acțiuni se găsește în Republica Cehă (3%) și în Slovacia (2%), reiese dintr-un studiu despre profilul investitorului în acțiuni, realizat de XTB, casă de brokeraj pe bursele internaționale, scrie Mediafax.

Tot în România se regăsește și cel mai mare procent de femei care investesc în crypto - 12% din totalul investitorilor, a reieșit dintr-un alt studiu al XTB din luna martie 2022.

De asemenea, România este, de departe, țara cu cea mai mare pondere de investitori în acțiuni, comparativ cu alte țări europene. Circa 71% dintre investitorii români preferă acțiunile, spre deosebire de 32,6% în Germania, 13,6% în Italia, 25,3% în Franța, 58,5% în Polonia sau 46,6% în Spania.

Potrivit datelor casei de brokeraj, mai reiese că investitorul tipic la bursă este un bărbat de 36 de ani care preferă să cumpere acțiuni ale companiilor listate la bursa de pe piața din țara sa de origine. De obicei, acesta efectuează, în medie, 17 tranzacții de cumpărare sau vânzare de acțiuni pe cursul anului și folosește aplicația mobilă pentru tranzacționare.

Ratele scăzute ale dobânzii aplicate până de curând, creșterea popularității instrumentelor online și restricțiile din timpul pandemiei, datorită cărora oamenii au avut mai mult timp pentru a-și crește nivelul de cunoștințe despre piețele financiare - aceștia sunt factorii care au contribuit la decizia investitorilor individuali de a intra pe burse în ultima perioadă.

Mulți oameni sunt de părere că, în fața inflației în creștere, este imposibil să se mențină valoarea unei investiții bazându-se doar pe active fără risc. Alegerea unui depozit bancar sigur, dar cu dobândă scăzută, ca modalitate de gestionare a economiilor, înseamnă o scădere reală a valorii fondurilor acumulate.

Unii au decis să înceapă să investească folosind instrumente financiare, inclusiv bursa. Acest lucru se vede, printre altele, în statistici. Potrivit datelor Bursei de Valori București (BVB), investitorii prezenți la BVB au devenit mult mai activi în perioada ianuarie-iunie din acest an și au introdus cu 56,8% mai multe ordine de vânzare-cumpărare decât în aceeași perioadă a anului trecut, realizând peste 824.000 de tranzacții în primele șase luni din 2022.

Globalizarea și dezvoltarea instrumentelor digitale au jucat un rol important în creșterea popularității bursei. Pandemia a crescut popularitatea utilizării platformelor online, inclusiv atunci când vine vorba de cumpărarea de acțiuni. Investitorii pot accesa acum, într-un mod convenabil, nu doar bursa locală, ci și bursele globale. Mulți dintre aceștia profită de aceste oportunități investind în acțiuni ale unor giganți mondiali renumiți precum Apple, Google sau Meta (Facebook).

Costurile de investiție scăzute pot fi, de asemenea, un stimulent pentru a investi în acțiuni. În cazul XTB, spre exemplu, nu există comision la tranzacționarea de acțiuni cu deținere și ETF-uri cu deținere la un volum de până în 100.000 EUR pe lună (tranzacțiile care depășesc această limită sunt comisionate cu 0,2% (min. 10 EUR).

Datele arată că investitorii în acțiuni aleg, cel mai adesea, companii listate la bursa națională. Acestea ocupă poziții de top pe lista celor mai populare acțiuni ale companiilor din majoritatea țărilor.

În cazul pieței românești, cele mai populare companii printre clienții XTB în prima jumătate a anului 2022 au fost Palantir Technologies (PLTR.US), UiPath (PATH.US) și Advanced Micro Devices (AMD.US).

Deși din ce în ce mai multe femei decid să-și investească fondurile, bărbații rămân cei mai activi investitori - ei constituie 87% din totalul investitorilor XTB, din întreaga lume, care au acțiuni în portofoliu. În același timp, femeile reprezintă doar 13% dintre toți investitorii XTB la nivel global care au acțiuni în portofoliu, acest procent este în continuare mai mare decât pentru alte tipuri de active, cum ar fi perechile valutare sau criptomonedele.

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.