Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Romanciera nord-irlandeză, Anna Burns, îşi va plăti datoriile cu cecul primit de la Man Booker Prize în valoare de 50000 de lire

TheQuint.com
Câştigătoarea Man Booker Prize din acest an, romanciera nord-irlandeză Anna Burns, îşi va plăti datoriile cu cecul de 50.000 de lire sterline primit în urma acordării acestei distincţii literare, după ce s-a confruntat cu dificultăţi financiare pe parcursul carierei sale de scriitoare, informează Press Association, relatează Agerpres.

Anna Burns, în vârstă de 56 de ani, a fost recompensată marţi seară cu Man Booker Prize, un prestigios premiu literar decernat celei mai bune opere de ficţiune în limba engleză, pentru "Milkman", un roman experimental, care evită numele personajelor şi are puţine paragrafe. 

Autoarea, prima nord-irlandeză care câştigă Man Booker Prize, recunoaşte că, în ceea ce o priveşte, scrisul nu a constituit o carieră profitabilă. 

Anna Burns a dezvăluit că de-a lungul carierei sale a fost nevoită să se mute de mai multe ori din locuinţele în care a locuit, deoarece nu îşi putea plăti facturile. Acum, scriitoarea nord-irlandeză spune că premiul Man Booker îi va permite să devină "solventă". 

"M-am luptat foarte mult din punct de vedere financiar. Este parţial legat de cum scriu. Este multă aşteptare", a mărturisit ea. 

"A trebuit să mă mut de foarte multe ori, pentru că nu mi-am putut permite acele locuinţe", a precizat scriitoarea, adăugând ca prioritatea sa va fi aceea de a-şi achita datoriile şi, apoi, va încerca să trăiască din suma care îi va rămâne. 

Scriitoarea, născută la Belfast, a primit premiul Man Booker în cadrul unei ceremonii ce a avut loc la centrul administrativ Guildhall din Londra. 

După ce a câştigat Man Booker Prize 2018, Anna Burns a dezvăluit în emisiunea "Today" a postului BBC Radio 4 că obişnuieşte să scrie mai întâi sfârşiturile de frază şi abia apoi începuturile acestora. 

Scris la persoana I, cursiv şi aproape fără paragrafe, "Milkman" se inspiră din experienţa de viaţă a Annei Burns, care a crescut în perioada Tulburărilor (conflictul din Irlanda de Nord, n.r) şi evocă violenţa militară şi socială prin intermediul trăirilor unei tinere de 18 ani. 

Tânăra fără nume, descrisă doar cu apelativul "sora cea mică", adoră să citească şi se scufundă în universul cărţilor, citind inclusiv pe stradă, izolându-se astfel de violenţa ambiantă, până în ziua în care un bărbat mai în vârstă decât ea şi căsătorit începe să o urmărească cu asiduitate şi să îi facă avansuri, potrivit AFP. 

Chiar dacă romanul "Milkman" prezintă aspecte legate de gen şi de constrângerea sexuală, autoarea lui susţine că nu şi-a a propus să scrie un roman politic. Potrivit acesteia, confruntările tinerei de 18 ani din roman cu avansurile bărbaţilor şi cu presiunile publice asupra vieţii private nu sunt legate de mişcarea #MeToo, dar este "fericită ca romanul să fie citit din această perspectivă".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.