Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Surprize, surprize - Peste 300 de români și moldoveni au investit milioane pe piața de capital din Rusia

Forbes
ruble bursa moscova

La finele lunii iunie, aproximativ 18.800 de cetățeni străini, inclusiv din Republica Moldova și România, dețineau active de 25,8 miliarde de ruble sub formă de investiții pe piața hârtiilor de valoare din Rusia prin intermediul brokerilor locali, arată date ale Băncii Centrale a Federației Ruse (CBR).

Peste 300 de moldoveni au investit milioane pe piața de capital din Rusia

Deși numărul investitorilor străini a crescut cu peste 1.100, față de finele lunii martie 2022, valoarea activelor deținute de jucătorii străini de pe piața de capital din Rusia s-a redus cu aproape 35%, transmite Mold-street.com.

Locul 9 după număr

La fel ca investitorii ruși, cetățenii străinii au fost loviți de prăbușirea bursei din Rusia și de aprecierea semnificativă a rublei rusești.

Cei mai ghinionişti au fost 14 investitori din Macedonia de Nord, a căror poziţie a ajuns a fi negativă cu peste un miliard de ruble rusești.

În prezent, un dolar are un curs oficial pe piața Rusiei de peste 60 de ruble, în timp ce la finele lunii iunie era de circa 53 de ruble, dar la începutul lunii martie era de peste 100 de ruble.

Datele Băncii Centrale a Rusiei arată că cei mai numeroși cetățeni străini care riscă să investească pe piața de capital rusească sunt din Belarus - 4.884, fiind în creștere cu 140 de persoane, față de situația de la finele lunii martie 2022.

Pe locul doi se află investitorii din Kazahstan - 2.720, iar pe trei cei din Uzbekistan - 2.328. Urmează Ucraina (2.029), Kârgâzstan (1.380) și Tadjikistan (1.119).

La mare distanță se află investitorii din Armenia cu 344, Germania - 318 și pe locul nouă sunt cei din Republica Moldova - 309 (în creștere cu patru persoane). Încheie top 10 Letonia cu 292 de cetățeni care au riscat să investească pe piața de capital din Rusia.

La valoarea investițiilor lideri sunt croații

După valoarea activelor deținute însă clasamentul arată total diferit, lider fiind Croația. Astfel, cei 34 de croați ce apar în datele Băncii Centrale din Rusia dețineau active de 4,43 miliarde de ruble, în timp ce 4.884 de belaruși - 2.65 miliarde.

Brokeri ruși citați de Frank Media consideră că cetățenii croați sunt de fapt ruși care au reușit să obțină pașapoarte „de aur”, dar vor să continue să investească pe piața rusă.

Printre lideri se numără și Kazahstan (4,04 miliarde de ruble), Insulele Feroe (cu peste două miliarde de active pentru 2 investitori), Italia (1,5 miliarde de ruble) și SUA (1,1 miliarde de ruble).

Datele Băncii Centrale a Rusiei relevă că valoarea activelor deținute de cei 309 moldoveni pe piața de capital din Rusia este aproape de 327 de milioane de ruble, în scădere cu peste o pătrime față de finele lunii martie 2022 (439,4 milioane de ruble).

Între investitori pe piața de capital a Rusiei se găsesc și șase români cu active de peste 102 milioane de ruble.

Experții ruși explică numărul mare de investitori din statele CSI pe piața de capital din Rusia prin faptul că aceasta este mai dezvoltată decât piețele din statele lor.

În plus, există un număr mare de companii promițătoare subevaluate în Rusia, explică Dmitri Lesnov, șeful departamentului de dezvoltare a serviciilor pentru clienți Finam, citat de Frank Media.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.