Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România, sub drapel SECUIESC în manualul de Istorie: Răspunsul șocant al Ministerului Educației

stiripeprotv.ro
Romania harta

Elevii au aflat din trei manuale aprobate de Ministerul Educației că României îi corespunde steagul secuilor pe harta Europei. În plus, cei mici au învățat din aceleași manuale că după Prut trăiesc doar ruși.

Din paginile celor trei manuale reiese că locuitorii de peste Prut nu sunt moldovenii, ci rușii, că Ucraina e tot a rușilor, că în tot spațiul fostei Iugoslavii și în Albania trăiesc doar sârbi și că drapelul României este, de fapt, steagul secuiesc.

Manualul de Istorie de clasa IV-a al editurii Corint (autori: Bogdan Teodorescu și Corina Andrei), aprobat printr-un ordin al ministrului Educaţiei din octombrie 2016, îi învaţă pe elevi, la pagina 27, prin harta „popoarelor de azi“, că dincolo de Prut există doar poporul rus.

Nici Basarabia, nici Ucraina nu sunt trecute pe această hartă, toată zona de la Nord-Est de România fiind locuită exclusiv de ruși, potrivit autorilor de la Corint. „Se pare că oficialii din Ministerul Educației nu au aflat că rușii sunt tare, tare departe de Prut. Sunt departe și de Nistru, fiindcă între români și ruși mai sunt ucrainenii, un popor mai numeros decât toți vecinii noștri laolaltă“, ne-a declarat profesorul arădean Viorel Dolha, președintele Asociației Învățătorilor din România, cel care a descoperit aceste „anomalii“ în cărțile de Istorie din învățământul primar.

Citește și: CRIZĂ incredibilă de sânge în spitale: Apelul DISPERAT al medicilor

Ministerul Educaţiei a răspuns, pentru „România liberă“, că interpretarea profesorului Dolha, potrivit căreia manualul editat de Corint i-a înlocuit pe basarabeni și pe ucraineni cu ruși, este „tendențioasă“. „În ceea ce privește harta care se regăsește la pagina 27 a manualului în cauză, facem precizarea că aceasta trebuie privită strict din perspectiva rolului ei în rezolvarea exercițiilor aplicative din cadrul temei «Popoare de ieri și de azi», care debutează la pagina 20. După cum se poate observa, este vorba despre popoare și nu despre spații istorice precum Basarabia sau Rusia“, se arată în replica Ministerului Educației.

În plus, instituţia ține să precizeze că manualul cu pricina „a înregistrat cel mai mare punctaj la indicatorul calitate – 49,18 puncte din 50 posibile, în urma evaluării științifice efectuate în cadrul procedurii de licitație deschisă“.

Ministerul Educației a răspuns, pentru „România liberă“, că manualul apărut la editura T3 KIADO nu mai este în vigoare din 2014, odată cu aprobarea unei noi programe școlare în învățământul preuniversitar. Pe de altă parte, tot ministerul susține că „la licitația pentru manualele școlare destinate elevilor de clasa a IV-a nu s-au prezentat ofertanți cu proiecte de manual de istorie în limba maternă maghiară“. Astfel, „până la traducerea/elaborarea manualelor de istorie în limba maghiară maternă, cadrele didactice au obligația de a utiliza în procesul de predare-învățare-evaluare exclusiv informațiile prevăzute în programa școlară în vigoare“, precizează Ministerul Educației. Cu alte cuvinte, manualul incriminat nu mai e în vigoare, dar nici nu a fost înlocuit cu altul, anunță România Liberă.

De asemenea, Ministerul Educației a refuzat să numească inspectorii care au aprobat folosirea acestor manuale în școli, deși „România liberă“ a solicitat această informație. Îi numește, în schimb, profesorul Viorel Dolha: Doru Dumitrescu, inspector pentru specialitatea „istorie“ și Gabriela Droc, inspector pentru învățământul primar.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.