Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România a asigurat 70% din toți turiștii străini care au vizitat Republica Moldova

flori chisinau

În 2020, pandemia de COVID-19 a lăsat cea mai mare amprentă asupra turismului receptor din Republica Moldova, de după prăbușirea URSS-ului. Atunci prăbușirea a fost de la 300 de mii la 20 de mii, iar timp de 25 de ani s-a oscilat între 15-25 de mii de turiști. Din țările de unde veneau anual câte două – trei mii de turiști, în anul pandemic 2020 acest număr a fost semnificativ de mic, cu excepția României. În 2020 a fost mai mare cu 1,6 mii numărul turiștilor români care au vizitat Republica Moldova. Datele sunt prezentate într-o analiză realizată de expertul Veaceslav Ioniță.

„Cred că și românii neavând o altă posibilitate de a merge în alte părți din cauza pandemiei, fiind ceva mai ușor de a ajunge în Republica Moldova, au decis să viziteze Republica Moldova. Dacă nu era România, în Republica Moldova pur și simplu nu venea nimeni. 2 din 3 turiști care au venit erau din România”, a menționat Veaceslav Ioniță în cadrul unei noi ediții a emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”.

Referindu-se la profilul turiștilor care vin în Republica Moldova în mod organizat, Veaceslav Ioniță spune că, analizând situația din ultimii zece ani, pe primul loc se află România cu 3100 de persoane, apoi urmează Federația Rusă – 1600 de persoane; Ucraina – 1300 de persoane; Germania – 1000 de persoane; Polonia – 700 de persoane etc.

„Cinci țări din regiune ne asigură nouă peste 50% din numărul total de turiști care vin să viziteze Republica Moldova. Ucraina, pe vremea când Republica Moldova avea până la 300 de mii de turiști, asigura circa anual 120-130 de mii de turiști. În ultimii ani numărul turiștilor care vin în Moldova din Ucraina ajunge cel mult 1500 de persoane”, susține analistul.

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, începând cu 2010-2011 avem o intensificare sau o creștere a atenției turiștilor din România care vizitează Republica Moldova, în 2020 au fost circa 5100 de turiști.

„Pandemia, unicul lucru pozitiv pe care l-a făcut în ramura turistică, a fost că România a decis să descopere Republica Moldova și a asigurat 70% din toți turiștii străini”, a afirmat Veaceslav Ioniță.

Ținem să menționăm că, la începutul acestui an, Biroul National de Statistică anunța că, în anul 2020 cei mai mulți turiști ce au vizitat R.Moldova au fost din România.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.