Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România a învins Rusia la ONU: Voturi nefavorabile rușilor pentru trei comisii importante

www.rumaniamilitary.ro
România Rusia

Rusia a pierdut alegerile pentru trei organisme ale Națiunilor Unite în această săptămână, semn că opoziția față de invazia sa în Ucraina de peste un an rămâne puternică, notează AP.

Voturile din Consiliul Economic și Social al ONU, format din 54 de membri, urmează aprobării a șase rezoluții fără caracter obligatoriu împotriva Rusiei de către Adunarea Generală a ONU, formată din 193 de membri. Cea mai recentă - la 23 februarie, în ajunul primei aniversări a invaziei - a cerut Moscovei să pună capăt ostilităților și să își retragă forțele și a fost adoptată cu un vot de 141-7 și 32 de abțineri.

România a învins Rusia la vot

În cadrul voturilor din ECOSOC, Rusia a fost învinsă cu o majoritate covârșitoare de România pentru un loc în Comisia pentru statutul femeii. Ea a pierdut în fața Estoniei pentru a fi membră a consiliului executiv al agenției ONU pentru copii UNICEF. De asemenea, a fost învinsă de Armenia și de Republica Cehă în urma unui vot secret pentru a deveni membru al Comisiei pentru prevenirea criminalității și justiție penală.

Ambasadoarea SUA, Linda Thomas-Greenfield, a declarat după voturile de miercuri: "Acesta este un semnal clar din partea membrilor ECOSOC că nicio țară nu ar trebui să ocupe poziții în organisme critice ale ONU atunci când acestea încalcă flagrant Carta ONU".

În cadrul votului pentru membrii celor 14 comisii, consilii și grupuri de experți pe care ECOSOC le supervizează, Rusia a fost aleasă prin aclamație în Comisia pentru Dezvoltare Socială - de care Statele Unite și Marea Britanie și-au disociat țările, afirmând că invazia Rusiei încalcă dreptul internațional și integritatea teritorială a Ucrainei.

De asemenea, Rusia a fost aleasă prin aclamație în Grupul de lucru interguvernamental de experți privind standardele internaționale de contabilitate și raportare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.