Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România a obținut extrădarea fondatorului 'Doi şi-un sfert'/ UPDATE

ciocanel judecator

Autorităţile judiciare din Insulele Cayman au decis definitiv că Mihai Tânjală (58 de ani), condamnat în România în anul 2011, a pierdut procesul în apel la Marea Curte din George Town şi, în consecinţă, poate fi extrădat în ţara de origine, relatează marţi Cayman News Service. Potrivit sursei citate, Tânjală, "fondator al fostei poliţii secrete" din ţara sa, se ascundea de autorităţile române de mai mulţi ani şi a fost arestat în Grand Cayman în luna octombrie. El a fost reţinut pe aeroportul Owen Roberts, pe baza unui mandat de arestare internaţional.

Citeşte şi: Laura Codruţa Kovesi pune presiune pe CCR: 'Nu vom mai putea face investigaţii'

El sosise în Insulele Cayman în septembrie, venind din Cuba, dar abia când a încercat să intre în Jamaica, oficialii de acolo au realizat legătura dintre el şi mandatul internaţional şi l-au retrimis în Insulele Cayman. După condamnarea sa de Curtea de Apel de la Bucureşti, el s-a mai deplasat în Bahamas şi Statele Unite, conform sursei menţionate. Mihai Tânjală a făcut apel la decizia de extrădare pe mai multe motive, susţinând că este nevinovat şi precizând că arestarea sa şi condamnarea care a urmat au fost motivate politic, că procesul său a fost incorect şi că fapta incriminată nu reprezintă o infracţiune în Insulele Cayman.

Citeşte şi: Dezvăluiri incendiare despre Klaus Iohannis: 'Are casă în Miami şi alte două luate prin fals'

Fost deputat PDSR, Mihai Tânjală a fost condamnat definitiv, în decembrie 2011, de Curtea de Apel Bucureşti la cinci ani închisoare într-un dosar în care era acuzat de DNA de o fraudă de aproximativ 1 milion de euro. Infracţiunea reţinută în sarcina lui Tânjală era de stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând operatorilor economici la care statul este acţionar, comisă cu ocazia unei operaţiuni comerciale săvârşită de o persoană cu atribuţii de administrare. Potrivit DNA, în cursul anului 2004, Mihai Tânjală, în calitate de administrator al fostei întreprinderi de construcţii şi utilaje grele Giurgiu - ICMUG SA, societate unde statul român era acţionar, cu ocazia vânzării a două active din patrimoniul societăţii (o clădire administrativă şi un ansamblu de blocuri în construcţie, inclusiv terenul aferent) a dispus să fie înstrăinate la valori diminuate faţă de valorile comerciale reale. În această modalitate, activele au fost dobândite la preţuri modice de către firme controlate de Mihai Tânjală şi membrii familiei sale, pentru ca ulterior să fie revândute la preţurile de piaţă, pentru suma de 2,075 milioane de lei, aproximativ 512.000 de euro, calculat la cursul mediu al anului 2004. Mihai Tânjală a fugit însă din România, sustrăgându-se executării pedepsei, fiind localizat în Insulele Cayman.

Citește și: Rusia declanșează Al Treilea Război Mondial: Prima țară cucerită va fi România – Profețiile lui Nostradamus

UPDATE: Referitor la unele aspecte prezentate în mass-media, potrivit cărora este atribuită unei persoane o așa-zisă calitate de fondator al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI), serviciul face următoarea precizare:

"Informațiile prezentate cu privire la așa-zisul fondator al DIPI sunt eronate, nu corespund realității și datelor oficiale ce atestă înființarea unității.

DIPI a fost înființat la 1 februarie 1990, detalii despre actele administrative și parcursul insituțional fiind disponibile pentru consultare, accesând site-ul instituțional.

Înființat ca Direcția de Protecţie Informativă a Obiectivelor Ministerului de Interne (U.M. 0215 – indicativ căruia îi datorăm şi celebritatea lui „Doi şi-un sfert”), pe fondul succesivelor transformări şi evoluţii din viaţa ministerului, a funcţionat sub diferite denumiri, una dintre cele mai cunoscute fiind DGIPI - Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă, iar în prezent suntem Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă – DIPI."

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.