DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

România a predat Finlandei Preşedinţia Consiliului UE pe componenta Sănătate. Pintea: 'Am dovedit că am avut progrese, cu impact direct asupra pacientului'

Inquam Photos/Octav Ganea
Sorina Pintea ministrul sanatatii

România a predat Finlandei, vineri, la finalul Reuniunii Formale a miniştrilor Sănătăţii din cadrul Consiliului UE, Preşedinţia Consiliului UE pe componenta Sănătate. Ministrul Sorina Pintea a afirmat că România a dovedit că a avut o Preşedinţie de succes în domeniul Sănătăţii, cu progrese esenţiale înregistrate pe teme de actualitate şi cu impact direct asupra pacientului, anunță news.ro.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a prezidat, vineri, la Luxemburg, Reuniunea Formală a miniştrilor Sănătăţii în cadrul Consiliului UE, se arată într-un comunicat de presă transmis de MS.

"În domeniul sănătăţii, Preşedinţia română a Consiliului UE a continuat eforturile de a face progrese în ceea ce priveşte temele cu impact şi beneficii pentru starea de sănătate a pacienţilor din Uniunea Europeană. Toate priorităţile Preşedinţiei române pe domeniul sănătăţii au abordat subiecte de actualitate, cu scopul de a îmbunătăţi calitatea serviciilor şi a asistenţei medicale pentru pacienţi, peste tot în Uniunea Europeană", a spus Pintea, citată în comunicat.

Citește și: Eșec de proporții: pe mandatul României s-a OFICIALIZAT primul pas pentru Europa cu două viteze

Agenda de vineri a Consiliului de Sănătate a inclus adoptarea "Concluziilor privind combaterea rezistenţei la anti-microbiene”, propuse de Preşedinţia română şi unanim susţinute de miniştrii sănătăţii din statele membre.

Preşedinţia României la Consiliul UE a organizat, în 1 martie, la Bucureşti, conferinţa la nivel înalt cu titlul “Paşii următori pentru a transforma UE într-o regiune de bune practici în combaterea rezistenţei la antimicrobiene prin abordarea O singură sănătate”. Pe baza rezultatelor conferinţei a fost realizat documentul sinteză care a stat la baza elaborării acestor concluzii ale Consiliului, având trei obiective-cheie: - îmbunătăţirea măsurilor de prevenire şi control al infecţiilor şi optimizarea utilizării antibioticelor în sectoarele uman, animal şi de mediu, sub umbrela “O singură sănătate”; - întărirea dezvoltării şi implementării planurilor naţionale de acţiune; - încurajarea solidarităţii între ţări prin activităţi comune de combatere a rezistenţei la antimicrobiene.

MS arată că dezbaterile de pe parcursul conferinţei şi de la nivelul grupului de lucru al Consiliului au dus la adăugarea în aceste concluzii a unor elemente importante legate de: încurajarea cercetării şi dezvoltării de noi antimicrobiene şi abordări alternative; sporirea conştientizării şi înţelegerii rezistenţei de către public, profesioniştii din domeniul medical, fermeri şi veterinari; supravegherea rezistenţei şi consumului de antimicrobiene atât în sectorul sănătăţii umane, cât şi în cel al sănătăţii animalelor; lărgirea bazei de dovezi referitoare la dezvoltarea şi răspândirea rezistenţei în mediu etc.

De asemenea, miniştrii sănătăţii din UE au avut, tot vineri, discuţii privind "Facilitarea investiţiilor pentru transformarea şi îmbunătăţirea sistemelor de sănătate”. În cadrul dezbaterilor, miniştrii au subliniat că fondurile UE reprezintă un instrument valoros şi o necesitate pentru dezvoltarea sitemelor de sănătate.

Citește și: Călin Popescu Tăriceanu, DEZLĂNȚUIT total la adresa lui Klaus Iohannis: 'România are la Cotroceni un trântor solemn, un politician - creație de laborator'

Totodată, Preşedinţia română a informat Consiliul UE cu privire la situaţia actuală în ceea ce priveşte propunerea de Regulamentul pentru evaluarea tehnologiilor medicale.

Conform sursei citae, eforturile României s-au concentrat asupra a două dintre principalele arii de colaborare la nivelul UE în acest domeniu, referitoare la consultările ştiinţifice comune şi la identificarea tehnologiilor medicale emergente, precum şi la cadrul general de sprijin.

Sorina Pintea i-a informat pe omologii din UE despre câteva din reuniunile organizate de Preşedinţia română, pe lângă Reuniunea Informală a miniştrilor Sănătăţii din statele membre ale UE, la care au participat peste 140 de delegaţi, au mai fost organizate reuniuni şi conferinţe, printre care Conferinţa de nivel înalt privind combaterea rezistenţei antimicrobine (AMR), Atelierul de lucru privind îmbunătăţirea programelor de vaccinare şi creştere a acoperirii vaccinale în UE, Seminarul pe oncologie privind detectarea timpurie şi screening-ul de cancer şi Reuniunea de nivel înalt privind sănătatea digitală (eHealth).

"România a dovedit că a avut o Preşedinţie de succes în domeniul Sănătăţii, cu progrese esenţiale înregistrate pe teme de actualitate şi cu impact direct asupra pacientului. Aş dori să îi mulţumesc domnului comisar Vythenis Andriukaitis, pentru suportul acordat în această perioadă. A fost o adevărată onoare să prezidez această reuniune de Consiliu şi să abordez cu omologii mei subiecte extrem de importante pentru cetăţeni şi, de ce nu, pentru viitorul nostru", a spus ministrul Sănătăţii.

La finalul dezbaterilor, ministrul român al Sănătăţii a predat omologului finlandez ştafeta Preşedinţiei la Consiliul Uniunii Europene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.