Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România a renunţat, dar alte ţări merg înainte şi recunosc Ierusalimul drept capitală a Israelului - O ţară europeană musulmană îşi deschide ambasadă

Pinterest
Ierusalim

Kosovo, teritoriu european majoritar musulman, şi-a normalizat relaţiile cu Israelul şi îşi va deschide o ambasadă în oraşul disputat Ierusalim, au anunţat înalţi responsabili în cadrul unei ceremonii desfăşurate prin videoconferinţă, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Din august 2020 Israelul a realizat mai multe acorduri de normalizare a relaţiilor cu statele arabe - Emiratele Arabe Unite, Bahrein, Sudan şi Maroc - dar aceste ţări nu au recunoscut totuşi Ierusalimul drept capitală a Israelului.

În cadrul unui schimb de recunoaştere reciprocă, Israelul a recunoscut oficial Kosovo, fostă provincie sârbă care şi-a proclamat în 2008 independenţa, drept stat independent, alăturându-se astfel majorităţii ţărilor occcidentale, dar nu şi Serbiei, Chinei sau Rusiei, notează AFP.

"Astăzi scriem istorie, stabilim relaţii diplomatice între Israel şi Kosovo. Este prima dată în istorie când sunt stabilite relaţii diplomatice pe Zoom", a declarat şeful diplomaţiei israeliene Gabi Ashkenazi.

Kosovo a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului, o misiune diplomatică urmând să fie deschisă aici în lunile următoare.

"În această dimineaţă, am primit cererea dumneavoastră de a vă stabili ambasada la Ierusalim, pe care bineînţeles am acceptat-o", a spus Ashkenazi.

"Astăzi, Israelul devine cea de a 117-a ţară care recunoaşte republica Kosovo cu titlu de ţară independentă şi suverană", a declarat ministrul kosovar al afacerilor externe, Meliza Haradinaj-Stublla.

Acest acord a fost făcut posibil de susţinerea SUA, după ce Washingtonul a sprijinit lupta pentru independenţa Kosovo, care se descrie astăzi drept un stat filoamerican. Fostul preşedinte american Donald Trump a anunţat încă din septembrie un acord vizând recunoaşterea Israelului de către Kosovo şi deschiderea unei ambasade la Ierusalim.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.