Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România a suferit cele mai mari pagube produse de incendii în zonele protejate în 2019, arată un raport publicat de Comisia Europeană

Green Report
incendii padure Indonezia

Cu o suprafaţă de 73.444 hectare de suprafaţă afectată de incendii, România a fost în 2019 ţara care a suferit cele mai mari pagube produse în zonele protejate, conform sistemului european de informare privind incendiile forestiere (EFFIS), arată un raport publicat vineri de Comisia Europeană.

Centrul Comun de Cercetare al Comisiei a prezentat vineri a 20-a ediţie a Raportului anual privind incendiile forestiere din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, pentru anul 2019. Potrivit acestui raport, peste 400.000 de hectare de teren natural european au ars şi un număr record de zone naturale protejate au fost afectate de incendii forestiere în 2019, anul cu cele mai dezastruoase efecte ale incendiilor de pădure pe plan mondial din istoria recentă, potrivit AGERPRES.

Citește și: Rareș Bogdan, mesaj nemilos: ‘Ticăloșia, corupția, lenea, nepăsarea, incompetența trebuie combătute fără milă și sancționate aspru’

Conform constatărilor din raport, în rândul statele membre, Spania, Portugalia şi Polonia au înregistrat cel mai ridicat număr de incendii din ţările UE în 2019. În schimb, România a fost ţara care a suferit cele mai mari pagube produse în zonele protejate în 2019, cu 73.444 hectare de suprafaţă afectată de incendii. Incendiile de pădure au afectat grav zone protejate "Natura 2000" din Europa, o suprafaţă de 159.585 hectare a fost devastată de incendii în 2019 în UE, iar din aceasta aproape jumătate s-a aflat în aceste zone extrem de importante pentru biodiversitate.

Cu toate acestea, sezonul 2019 a fost unul dintre cele mai bune în ceea ce priveşte prevenirea accidentelor şi a pierderii de vieţi omeneşti. Doar trei persoane şi-au pierdut viaţa din cauza incendiilor de pădure, în ţările incluse în raportul pe 2019.

"Europenii au văzut imagini înfiorătoare cu incendii de pădure de pe coasta de vest a Statelor Unite, din Siberia, Australia şi regiunea amazoniană. Focul a devastat însă şi pădurile Europei. O parte din soluţia care ne va permite să evităm producerea unui eveniment de dimensiuni atât de catastrofale constă în protejarea şi gestionarea pădurilor noastre astfel încât să le scadă vulnerabilitatea la incendii, lăsând şi natura să se apere", a declarat comisarul pentru mediu, oceane şi pescuit, Virginijus Sinkevicius.

Citește și: Ludovic Orban, mesaj îngrijorător pentru români: ‘Ne confruntăm cu o creştere a numărului de cazuri, nu o negăm’

Strategia în domeniul biodiversităţii, propusă în mai ca parte din Pactul verde european, prevede acţiuni pentru îmbunătăţirea sănătăţii pădurilor europene şi consolidarea rezilienţei noastre la incendiile forestiere, incluzând şi obiectivul de plantare a cel puţin 3 miliarde de copaci până în 2030.

Centrul Comun de Cercetare al Comisiei are o contribuţie esenţială la reducerea riscurilor legate de dezastrele provocate de incendii de pădure în Europa şi pe plan mondial, prin intermediul dezvoltării şi funcţionării EFFIS şi a sistemului mondial de informare privind incendiile forestiere (GWIS).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.