Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România adăpostește cel mai mare depozit de deșeuri periculoase din Europa Peste 500.000 metri cubi de deseuri toxice

Wikipedia
carom onesti

Deșeuri periculoase pe o suprafață întinsă, cât 20 de terenuri de fotbal unite, dar pe care autoritățile de mediu joacă ”Baba Oarba” și le trece cu vederea de ani mulți. În timp ce alte țări adoptă programe de protecție a mediului, România adăpostește Platforma CAROM din Onești, o bombă ecologică pe care autoritățile o ignoră la fiecare verificare, deși amenință de la începutul anilor ’90 cu poluarea unor ape importante și afectarea iremediabilă a pânzei freatice din zonă.

Platforma CAROM din Onești pare cel mai toxic secret al autorităților de mediu locale, devenind, după ultimele rapoarte, cel mai mare depozit de deșeuri chimice periculoase din Europa: 500.000 m3 de deșeuri pe o suprafață de peste 100.000 m2. Un cutremur de peste 7 grade sau o ploaie abundentă ar putea schimba istoria țării, unde ape ca Delta Dunării, Siret, Dunăre și Trotuș și pânza freatică din zona de impact ar putea fi poluate de deșeuri catalogate drept foarte periculoase, scurse de la Platforma CAROM. Deși pare un pericol care ar trebui să autosesizeze autoritățile de mediu să acționeze, realitatea este că ignorarea pare până acum cea mai utilizată procedură.

Relația toxică, dar apropiată dintre Autoritățile de mediu locale și Platforma CAROM

Până în 2004, Platforma CAROM a produs sub ochii  autorităților de mediu circa patru bataluri de deșeuri periculoase, care, deși cunoșteau situația, nu au intervenit. Dimpotrivă, verificate frecvent de reprezentanți ai Agenției de Mediu Bacău, după cum arată documentele, Platforma CAROM și-a continuat activitatea, deși impactul toxic al deșeurilor rezultate din procesul de producție punea în pericol mediul înconjurător și populația.

În ciuda faptului că problema de mediu era cunoscută încă dinainte de 1990, într-o adresă de la APM, autoritatea declară că cea care încadra nivelul de toxicitate al deșeurilor era chiar societatea care le producea, iar CAROM SA ar fi singura responsabilă de clasificiarea eronată, dovedită prin acte, a deșeurilor produse.

Cu alte cuvinte, deși România trebuia să adopte normele de mediu impuse de Uniunea Europeană, ca urmare a aderării țării, Autoritatea de Mediu de la Bacău creează un inventar al deșeurilor industriale în exploatare pe baza informațiilor asumate și transmise de fiecare agent economic care deține un depozit.

content-image

content-image

Cum te speli pe mâini de responsabilitatea unor deșeuri periculoase

Fost angajat al CAROM SA, devenit acționar și administrator al ENERGY BIO CHEMICALS SA, societate care cumpără CAROM SA în 2003, Neicu Veronica este și persoana care cunoaște cel mai îndeaproape activitatea toxică a platformei, dar pe care o ascunde în momentul în care bagă societatea în insolvență și organizează o licitație prin care platforma este predată cu toate obligațiile de mediu.

În caietul de sarcini și documentația platformei este inclusă  și o expertizare de neutralizare a celor peste 500.000 de metri cubi de deșeuri, realizată pentru IPOCHIM, unde sunt folosite ca bază informații oferite chiar de societatea Energy Bio Chemicals SA, și sunt relevate costuri infinit mai mici decât cele reale, descoperite ulterior de societatea ghinionistă, care câștigă licitația pe 12.09.2019 și care solicită expertizări specializate din alte surse.

De la 5 la 60 de milioane de euro

MAVGO HOLDING SRL e societatea care a câștigat licitația, crezând că a achiziționat un depozit de deșeuri nepericuloase, pentru care credea că va trebui să investească 5 milioane de euro pentru neutralizarea lor și a descoperit că deține, de fapt, cel mai mare depozit de deșeuri chimice periculoase din Europa.

Situația reală a deșeurilor din cele patru bataluri a fost dezvăluită ulterior, când reprezentanții MAVGO HOLDING SRL au solicitat specialiștilor din cadrul Universității din Petroșani, Facultatea de Mine – Departamentul de Ingineria Mediului, efectuarea unei expertize extrajudiciare al cărei scop a fost determinarea naturii deșeurilor depozitate în cele patru bataluri și costurile pe care le presupune neutralizarea/închiderea depozitelor de deșeuri din cadrul Platformei CAROM.

În plus, societatea a solicitat la două societăți specializate din Italia și unei societăți din țară efectuarea de rapoarte de analiză a deșeurilor depozitate în cele patru bataluri, concluzia la care s-a ajuns unanim fiind aceea că deșeurile fac parte din categoria periculoase. Fără echivoc, toate analizeze au relevat faptul că reziduurile conțin metale grele, substanțe cancerigene, hidrocarburi clasificate periculoase de legiuitor, xilenă și alți compuși chimici toxici.

Raportul final de specialitate conchide că deșeurile au fost eronat încadrate în categoria 07 02 12 – nepericulos, ci trebuiau încadrate în categoria 07 02 11* - nămoluri de la epurarea efluenților în incintă, cu conținut substanțe periculos, potrivit Anexei nr. 2 la HG 856/2002, întrucât conțin substanțe periculoase astfel cum acestea sunt catalogate prin Anexa nr. 4 la Legea nr. 211/2011, respectiv deșeuri cancerigene – H7 și foarte inflamabile – H 3-A. Aceeași analiză estimează costurile pentru eliminarea deșeurilor prin procedeul propus de Universitatea din Petroșani la 60.000.000 Euro.

Drept urmare a noilor rapoarte care au scos la suprafață toxica realitate a Platformei CAROM, societatea MAVGO HOLDING SRL a intentat un proces prin care cere anularea achiziției pe fondul falsului în acte și, odată cu relevarea unei dure realități legate de pericolul de mediu pe care îl adăpostește Oneștiul este și condamnarea acestor practici înșelătoare care afectează reputația licitaților de acest fel.

content-image

content-image

Ce fac autoritățile?

Dacă tăcerea a fost soluția autorităților până acum, ce vor face când societatea ghinionistă, care a câștigat la licitație și sarcina de a neutraliza deșeuri periculoase clasificate ca nepericuloase în documente și rapoarte, nu își va permite cele 60 de mil. de euro, costul real pe care trebuie să-l plătească (cu 55-56 milioane Euro mai mult față de costurile estimate de IPROCHIM SA), ca să salveze zona de pericolul toxic inevitabil fără o intervenție?

Din raportul IPROCHIM reieșea o data reală, aceea că nivelul de gaze create de deșeuri crește și trebuie eliminate la un interval de timp, însă falimentarea unei societăți care a preluat sarcina ingrată de a rezolva problema Platformei CAROM nu va ajuta, iar autoritățile vor fi obligate să intervină ca să evite un dezastru ecologic și riscul de a amenința poziția României în UE.

Concluzii

România adăpostește o bombă ecologică cu ceas, pe care autoritățile de mediu trebuie să o dezamorseze înainte ca ea să afecteze iremediabil mediul, populația și poziția țării în UE.

Chiar dacă Statul Român, prin autoritățile băcăoane, au ales să ignore pericolul toxic de la CAROM SA, este nevoită să întervină pentru a evita pagube ireparabile. Pasarea resposabilității morale și de plată în curtea unei societăți care a avut ghinionul să le câștige la o licitație, fără să fie înștiințată și care nu își va permite să salveze situația, este doar o pierdere de timp în defavoarea țării, care riscă un dezastru climatic. Cu alte cuvinte, indiferent cum se va finaliza procesul intentat de MAVGO SA, cu falimentarea sau îndreptățirea societății, statul roman va fi nevoit să intervină și să rezolve situația pe care a ignorat-o atât de mulți ani.

Întrebarea care rămâne este:  în cazul unui dezastru ecologic declanșat la Platforma CAROM, de proporții uriașe, în care apele române și pânza freatică vor fi afectate, cine va fi resonsabil?

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.