Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România ar putea achiziționa sisteme de rachete Chiron din Coreea de Sud

Wheapon System
Chiron system soldati coreeni

Dezvoltat de Agenția Sud-coreeană pentru Dezvoltarea Apărării și LIG Nex1, Chiron este proiectat pentru a contracara aeronavele cu aripă fixă, elicopterele, vehiculele aeriene fără pilot și rachetele de croazieră. A intrat în serviciu în armata sud-coreeană în 2005 și a fost recunoscut pentru eficiența și portabilitatea sa în comparație cu alte sisteme similare, relaează Army Recognition citat de Rador Radio România.

Această achiziție marchează o dezvoltare a capacităților militare ale României și subliniază interesul internațional tot mai mare pentru tehnologia militară sud-coreeană. Industria de apărare a Coreii de Sud și-a extins prezența globală prin diferite contracte de armare, inclusiv acorduri notabile cu țări precum Indonezia și acum România.

Achiziția de către România a sistemului Chiron face parte dintr-un acord mai larg care include cooperarea în diverse domenii ale tehnologiei militare, cum ar fi sisteme antiaeriene, vehicule și muniție. Acest acord evidențiază și parteneriatul strategic dintre România și Coreea de Sud în domeniul apărării și securității.

Această știre vine în contextul rolului din ce în ce mai mare al Coreii de Sud ca exportator major de arme, tehnologia sa militară câștigând un impact la nivel global datorită performanței sale dovedite și a prețurilor competitive. Sistemul Chiron în sine a fost comparat în mod favorabil cu alte sisteme internaționale de apărare aeriană (MANPADS), cum ar fi sistemul american FIM-92 Stinger și cel francez Mistral, în ceea ce privește probabilitatea de lovire, prețul și portabilitatea.

Sistemul Chiron, cunoscut din punct de vedere tehnic ca KP-SAM, este o rachetă sol-aer portabilă (MANPADS), proiectată și fabricată în Coreea de Sud. Costul unitar al sistemului Chiron a fost de aproximativ 2,6 milioane de euro în 2023.

Chiron se remarcă prin designul său lejer și ușor de gestionat, cântărind 24,3 kg pentru lansator. Racheta în sine are 1,68 m lungime și 80 mm în diametru, ceea ce o face relativ compactă. Designul modular al sistemului permite operarea fie de către un echipaj de două persoane de pe un trepied, fie de către un singur operator, oferind astfel o flexibilitate operațională semnificativă în teren.

Raza maximă de tragere a sistemului Chiron este de 7 kilometri, remarcabilă pentru un sistem MANPAD. Este echipat cu un corp de 2,5 kg, suficient pentru a provoca daune semnificative amenințării vizate. Racheta este alimentată de un motor cu combustibil solid și poate atinge o viteză maximă impresionantă de Mach 2.1.

Sistemul de ghidare în infraroșu permite rachetei să-și urmărească în mod eficient ținta pe baza emisiilor în infraroșu, făcând-o deosebit de eficientă împotriva unei varietăți de ținte aeriene, inclusiv avioane cu aripă fixă, elicoptere, drone și rachete de croazieră. De asemenea, capacitatea de ghidare în infraroșu face ca sistemul Chiron să fie dificil de detectat și de contracarat, sporindu-și astfel eficiența pe câmpul de luptă.

Achiziția de către România a sistemelor Chiron reprezintă o mișcare strategică de îmbunătățire a capacităților sale de apărare, reflectând o tendință mai largă a națiunilor care caută tehnologie militară avansată din Coreea de Sud. Această înțelegere, împreună cu altele, semnalează importanța crescândă a Coreii de Sud pe piața globală a armelor.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.