Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România ar putea plăti despăgubiri de miliarde. Băncile au declanșat revolta

wall-street.ro
darea in plata

Băncile au declanțat revolta internațională împotriva legii dării în plată. Prima instituţie de credit care a notificat Statul că intenţionează să se adreseze Curţii de Arbitraj a Băncii Mondiale (ICSID) este Raiffeisen Bank, informează HotNews, care susține că alte două bănci pregătesc notificări similare. România riscă să fie obligată la plata unor despăgubiri de sute de milioane de euro pentru fiecare bancă, lucru care ar face imposibilă atingerea țintei de deficit.

Vezi și: Victor Ponta dezvăluie de ce a fost înlăturat Crin Antonescu

Banca austriacă a notificat Ministerul Finanţelor pentru că între România şi Austria există un tratat bilateral privind siguranţa protecţiei investiţiilor străine, înțelegere care a fost încălcată. După apariţia legii dării în plata, băncile sunt obligate să provizioneze creditele care pot deveni neperformante, iar Raiffeisen tocmai a comunicat că "darea în plata" le-a tăiat 45 de milioane de euro din profit, mai notează sursa citată.

Statul are la dispoziţie circa 3 luni în care să modifice legea, sub ameninţarea unor procese pe care ar urmă să le intenteze actionarii băncilor străine din ţara noastră la tribunalele internaţionale. Asemenea procese sunt foarte greu de câștigat de către stat. iar banii sunt daţi de la buget. Din cauza procedurii dificile, este greu de crezut că legea va putea fi modificată în timp util. Între timp, Curtea Constituțională trebuie să se propunțe pe excepțiile de neconstituționalitate invocată de bănci în privința legii dării în plată.

Vezi și: Ministrul Agriculturii, rănit într-un accident rutier

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.