Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România are atuuri importante în domeniul ecologic, iar modelul agroalimentar pare să evolueze contrar celui european (specialist)

glsa.ro
legume

România are importante atuuri în domeniul ecologic, însă performanţele ţării continuă să fie modeste, iar modelul agroalimentar românesc pare să evolueze contrar celui european, care se bazează din ce în ce mai mult pe zona bio, consideră Costin Lianu, preşedintele unei asociaţii interprofesionale pentru produse agroalimentare ecologice, citat într-un comunicat de presă al USH Pro Business, transmis miercuri AGERPRES.

"Deşi România are importante atuuri în domeniul ecologic, performanţele ei continuă să fie modeste, iar modelul agroalimentar românesc pare să evolueze contrar celui european care se bazează din ce în ce mai mult pe ecologic. Mediul de afaceri, în domeniu, este împovărat şi puţin sprijinit, filierele nu sunt consistente iar confuzia ecologic-convenţional persistă în detrimentul celor care investesc în alimente sănătoase, fără pesticide şi alte ingrediente chimice, toxice. Recenta pandemie va accelera adopţia agriculturii ecologice în UE şi la nivel global", a spus preşedintele Inter-Bio, în cadrul unui seminar de specialitate, organizat recent, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Violeta Alexandru a ajuns și la Reuters și critică modul în care sunt tratați muncitorii români: 'Probleme sistemice care nu au fost rezolvate adecvat'

Pe acelaşi subiect, Petrişor Petrescu, vicepreşedinte Inter-Bio şi preşedintele clusterului Bio Danubius, a subliniat ideea că, în România, calitatea solului şi a apelor este permanent ameninţată de diverse contaminări.

"Biodiversitatea, calitatea solului şi a apelor în România sunt permanent ameninţate şi pierdem aceste atuuri şi în Delta Dunării şi în zonele protejate şi în restul zonelor agricole, unde se ştie prea puţin gradul de ameninţare şi de contaminare. Dacă vom practica agricultura ecologică vom avea garanţia unor standarde private pentru care Bio Danubius şi Inter-Bio luptă constant", a menţionat Petrescu.

Potrivit USH Pro Business, pe durata evenimentului de specialitate din 14 mai 2020 au mai fost prezentate posibilităţile participării firmelor româneşti la Târgul Internaţional MENOPE din Dubai, într-un format mixt, digital şi ca prezenţă fizică, în luna decembrie a acestui an.

Citește și: Transfer spectaculos în PPUSL: Un personaj care a plecat din PSD s-a înscris la 'umaniști'

"Astfel, din lună în lună, până în septembrie, organizatorii pun la dispoziţie o platformă de matching care se axează pe câte un subiect din domeniul Bio. Digital Trade Week creează contacte reale. Dacă, de exemplu, o firmă producătoare şi distribuitoare de miere intră pe această platformă, se conectează direct cu importatorii de miere, toate produsele realizate de producător sunt încărcate pe Arabian Organics şi promovate acolo. La începutul fiecărei săptămâni, se organizeză un webinar cu importatorii de pe piaţa arabă, din diverse domenii, care explică care sunt cererile şi schimbările din piaţă. Înscrierea este gratuită şi face parte din pachetul de înscriere la expoziţie. Concluzia prezentării Organic Digital Trade Week este că pe platforma creată se poate face matching (...), notează sursa citată.

Asociaţia Inter-Bio, organizaţie interprofesională pentru produse agroalimentare ecologice, a organizat, săptămâna trecută, împreună cu USH Pro Business, Bioterra, Asociaţia Bioagricultorilor din România şi clusterul Bio Danubius - membri fondatori ai asociaţiei, un seminar digital dedicat domeniului produselor ecologice, în contextul actual în care se menţin perfomanţele modeste ale domeniului în România.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.