Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România are zeci de mii de sonde de petrol şi gaze naturale abandonate şi nu ştim cât metan emit (experți)

national.ro
poluare combustibili fosili

România este unul dintre cei mai mari şi mai vechi producători de petrol şi gaze naturale din UE şi are zeci de mii de sonde istorice abandonate, însă nu se cunoaşte cantitatea de metan emisă, conform datelor Asociaţiei 2Celsius, scrie Agerpres.

Potrivit specialiştilor, sondele abandonate ridică o serie de probleme şi la nivel internaţional, iar Uniunea Europeană s-a angajat să respecte un obiectiv colectiv de reducere a emisiilor globale de metan cu 30% până în 2030, comparativ cu 2020. De altfel, noua variantă a Regulamentului european privind emisiilor de metan ar putea fi adoptată până la finalul acestui an.

"România este unul dintre cei mai mari şi mai vechi producători de petrol şi gaze naturale din UE şi are zeci de mii de sonde istorice abandonate, multe dintre care nu ştim unde sunt, cum şi dacă au fost astupate şi cât metan emit. Regulamentul UE privind Metanul a creat contextul în care România va trebui să găsească aceste sonde, să le astupe şi să le monitorizeze", avertizează raportul.

În ceea ce priveşte situaţia acestor sonde, din datele prezentate de către Mary Kang, profesor la Universitatea McGill din Montreal, Canada, la Departamentul de Inginerie Civilă, la nivelul anului 2022, numărul acestora ajunsese la circa 130.000. De asemenea, toate aceste echipamente emiteau 14,3 miliarde de metri cubi de metan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.