DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

România, atenție! În Republica Moldova sunt tot mai puțini profesori. Deficitul a depășit 2.100 de cadre didactice

msnews.ro
elevi examen

Învățământul din Republica Moldova rămâne cu tot mai puțini învățători şi profesori. În prezent, şcolile şi liceele au un deficit de peste 2.100 de cadre didactice, cu aproape 200 mai mult faţă de anul trecut.

Lipsa dascălilor se resimte, în special, la sate, ocolite de tinerii specialişti. Autorităţile sunt în căutarea profesorilor de Matematică, Limba şi Literatura română, Limba franceză, Fizică sau Chimie, conform tvrmoldova.md.

Datele oficiale mai arată că, din totalul cadrelor didactice din învăţământul primar şi secundar general, cei mai mulţi au peste 50 de ani, fiind urmaţi de cei peste 40 de ani. A scăzut însă numărul dascălilor mai tineri de 30 de ani interesaţi să predea în şcoli.

Statistica mai arată că tot mai puţini bărbaţi aleg profesia de pedagog. 87% dintre cadrele didactice sunt femei, cu o vechime în muncă de peste 20 de ani.

Natalia Luca care este unul dintre cei mai tineri profesori din Boldureşti, raionul Nisporeni. A decis să-şi urmeze visul de a deveni dascăl, fiind conştientă de provocările meseriei.

Natalia Luca, profesor de Limba şi Literatura română: „Am îmbrăţişat această profesie şi o consider ca fiind una dintre cele mai nobile profesii. Îmi plac foarte mult copii, îmi place să comunic cu ei, mă simt mai tânără, mai energică. Un pic la început au fost un pic cam sceptici, analitici cu mine, dar au reuşit şi ei şi eu să mă împrietenesc cu ei”.

Natalia spune că sunt multe cauze care îi fac pe absolvenţii de la Pedagogie să ocolească şcolile de la sate. Salariul mic e unul dintre motive.

La şcoala din Boldureşti am întâlnit-o şi pe Maria Tofănică. E unul dintre cei mai longevivi dascăli, cu un stagiu de muncă de 56 de ani.

Maria Tofănică profesor de matematică: „Şi copii mă mai ţin. Ştiţi ce îmi copii din clasa noua din acest an. Eu de anul trecut ziceam că am să îi las. Clasa noua mi-a spus. Doamnă profesoară, mai scoteţi-ne şi pe noi în capăt şi apoi cum aţi mai vrea. Şi iată aşa m-au motivat să mai vin un an”.

Prin ochii ei s-au maturizat zeci de generaţii de copii. Spune că răbdarea şi felul ei de a interacţiona cu elevii au ajutat-o să rămână dedicată profesiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.