Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România este în primele 7 state din NATO: Domeniul în care suntem ca americanii

romania nato

NATO estimează că pentru anul în curs numai şapte membre ale acestei alianţe vor aloca bugetului apărării cel puţin 2% din PIB, respectiv SUA, Regatul Unit, Polonia, România, Grecia, Letonia şi Estonia, a anunţat marţi secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, citat de agenţia EFE.

Conform calculelor Alianţei, statele europene membre ale NATO împreună cu Canada alocă anul acesta apărării în medie 1,55% din PIB, cu circa 4% mai mult decât în 2018 dar încă departe de obiectivul de 2% propus pentru anul 2024, informează agerpres.ro.

Citește și: Nimeni nu se aștepta! Ce a făcut Lia Olguța Vasilescu în legătură cu fetița agresată din Baia de Aramă

Statele Unite, care în ultimii ani au exercitat tot mai multe presiuni asupra Europei şi Canadei pentru a-şi spori bugetele apărării, au alocat acestui sector în bugetul pentru anul în curs 3,42% din PIB.

''Vă pot anunţa că creşterea reală este de 3,9% pentru aliaţii europeni şi Canada'', a spus la o conferinţă de presă secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a subliniat că se împlinesc cinci ani consecutivi de creştere a cheltuielilor militare ale Alianţei.

Citește și: Rareș Bogdan a răbufnit! „Ai grijă la crocodili și șobolani”

El a mai spus că ''tot mai mulţi aliaţi se angajează faţă de obiectivul de a cheltui 2% din PIB'' pentru apărare în anul 2024, an în care ''majoritatea'' membrilor Alianţei au în vedere, conform planurilor bugetare, să atingă acest obiectiv.

Pe ansamblul Alianţei anul trecut s-au cheltuit pentru apărare 984 de miliarde de dolari, din care însă numai 299 de miliarde revin aliaţilor europeni şi Canadei, diferenţa reprezentând bugetul alocat de SUA.

Citește și: Codrin Ștefănescu, avertizează! ‘Sper ca regulile să nu se schimbe în timpul jocului’

Totuşi, în opinia lui Stoltenberg, aliaţii au realizat un ''progres impresionant'' la capitolul cheltuielilor militare, lucru pe care l-a descris drept un ''semnal de angajament''. ''NATO este pe drumul cel bun. Dar trebuie să menţinem impulsul pozitiv'', a indicat secretarul general al Alianţei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.