Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România este țară model: 'Nicăieri în lume, armenii nu se bucură de protecţie constituţională şi legislativă ca în România'

romania-dreamstime.com

România este, probabil, în materie de drepturi constituţionale şi legislative, statul cu cele mai avansate prevederi în ce priveşte comunitatea armeană, a afirmat, vineri, preşedintele Uniunii Armenilor din România, Varujan Vosganian.

El a participat la vernisajul expoziţiei "Armenia şi România: 30 de ani de relaţii diplomatice", organizată la Muzeul Colecţiilor de Artă, scrie agerpres.ro.

"Asta o spun peste tot în lume. Nicăieri în lume, armenii nu se bucură din punct de vedere constituţional şi legislativ de protecţia de care se bucură în România", a punctat Vosganian.

Acesta a amintit că România a fost prima ţară, exceptând statele ex-sovietice, care a recunoscut independenţa Armeniei. "Armenii din lumea întreagă nu vor uita niciodată acest semn de prietenie al statului român", a apreciat el şi şi-a amintit de experienţa sa legată de acest moment.

"Acum 30 de ani, în timpul referendumului pentru independenţă din Armenia, în 1991, eram acolo, eram tânăr şi eram foarte entuziast şi i-am promis lui Levon Ter-Petrosyan, care era un fel de preşedinte al ţării, al consiliului provizoriu al ţării, că România va fi prima ţară care va recunoaşte independenţa", a spus preşedintele Uniunii Armenilor.

La rândul său, ambasadorul Armeniei la Bucureşti, Sergey Minasyan, a arătat că Parlamentul român a fost unul dintre primele parlamente ale ţărilor din UE "care au început şi în scurt timp, în octombrie 2018, a finalizat ratificarea acordului parteneriatului comprehensiv şi consolidat UE-Armenia".

"Apreciem poziţia echilibrată a României privind rezolvarea paşnică a conflictului din Nagorno Karabakh", a afirmat diplomatul. Mai mult, el a spus că armenii din ţară sunt "parte integrantă din societatea română".

Şi secretarul de stat Dan Neculăescu (MAE) a subliniat că relaţia cu România are un "fundament solid".

"De-a lungul istoriei, comunitatea armeană care a ales ca România să îi fie ţară a jucat un rol extrem de valoros în viaţa politică, economică şi spirituală a statului nostru", a menţionat el.

Fostul preşedinte Emil Constantinescu a spus la vernisaj că Institutul de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului a lansat un proiect în urmă cu trei ani, numit "Istoria armenilor în istoria României".

"Fac un apel către toţi cercetătorii, istoricii. Noi am realizat bibliografia, am făcut contactele şi sper ca în câţiva ani să publicăm o serie de volume care să strângă toate aceste mărturii ale unei excepţionale contribuţii a comunităţii armene de-a lungul secolului, de aproape un mileniu, la construcţia culturii şi civilizaţiei româneşti", a transmis Constantinescu.

Fostul ministru de Externe, Teodor Meleşcanu, a subliniat în acest context că relaţia dintre bisericile celor două state "este o punte în plus care întotdeauna va exista între noi".

Expoziţia aniversară este organizată de Ambasada Republicii Armenia în România, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe al României, Muzeul Naţional de Artă al României şi Uniunea Armenilor din România.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.