Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România face primul mare pas spre aderarea la OCDE

euronews.com
OECD

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) salută anunțul OCDE referitor la dobândirea de către România, începând cu luna aprilie a.c., a statutului de participant la Comitetul de Asistență pentru Dezvoltare (DAC) al organizației.

În ultimii ani, România și-a intensificat eforturile de participare la formatele de lucru ale OCDE și de preluare a standardelor, bunelor practici și recomandărilor organizației. În prezent, România deține statutul de participant, asociat sau invitat în 42 de structuri ale OCDE și a adoptat 35 de instrumente juridice ale organizației.

Acceptarea ţării noastre ca participant la DAC constituie un atuu suplimentar la dosarul de aderare al României la OCDE.

În calitate de participant la DAC, România va avea oportunitatea de a se implica activ în dezbaterile din cadrul acestui format, inclusiv în reuniunile la nivel înalt,  în subiecte importante din domeniul cooperării pentru dezvoltare și asistenței umanitare.

În scrisoarea de acceptare a invitației OCDE ca România să devină participant la DAC, ministrul afacerilor externe al României a arătat că ”suntem bucuroși să contribuim la activitatea DAC, prin împărtășirea perspectivei și experienței României, și să preluăm din experiența membrilor Comitetului pe măsură ce dezvoltăm propriile programe și sisteme de cooperare pentru dezvoltare”.

Informații suplimentare

Comitetul de Asistență pentru Dezvoltare din cadrul OCDE are un rol larg recunoscut pe plan internațional în sfera cooperării pentru dezvoltare. Formatul reunește cei mai importanți donatori globali de asistență pentru dezvoltare și ajutor umanitar, având atribuții în definirea Asistenței Oficiale pentru Dezvoltare (AOD) și a standardelor în materie, actualizarea listei statelor beneficiare, asigurarea analizei de specialitate, precum și în diseminarea bunelor practici în domeniul cooperării pentru dezvoltare.

Solicitarea României de a participa la activitatea DAC, adresată în decembrie 2017, a fost aprobată la 8 martie a.c. în Consiliului OCDE, procedura continuând cu o scrisoare de invitare transmisă de Secretarul general OCDE la 14 martie 2018 și, pentru formalizarea demersurilor, cu o scrisoare de acceptare a invitației din partea ministrului afacerilor externe al României, datată 30 martie 2018.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.