Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România, în pragul unui nou scandal. Un lider PNL îl contrazice pe Iohannis

O nouă ruptură între Iohannis şi PNL riscă să arunce România într-un scandal la nivel european. După ce Iohannis a anunţat disponibilitatea României de a găzdui o parte din refugiaţii care ajung în UE, ca o cotă stabilită de comun acord de şefii de state din Europa, un lider PNL îl contrazice pe preşedinte.

Senatorul Marius Obreja, nimeni altul decât preşedintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Senat, afirmă că România nu are resursele necesare şi nici capacitatea logistică pentru a prelua din cota obligatorie de imigranţi din Mediterana, stabilită în rezoluţia Parlamentului European din aprilie 2015.

Obreja vine cu o altă soluţie: toţi migranţii să fie returnaţi în ţările de origine, iar UE să concesioneze suprafeţe de teren în ţările respective, pentru a construi oraşe speciale pentru refugiaţi, pe care să le păzească soldaţii europeni.

"Uniunea Europeană se face că rezolvă problemele vecinătăţii de Sud, dar nu face nimic pe termen lung. Acest tip de abordare va rostogoli problema refugiaţilor în timp şi o va transforma într-una mai largă, în care sărmanii imigranţi vor rămâne, pe viaţă, nişte neadaptaţi, iar în ţările gazdă vor apărea nesfârşite reacţii ale populaţiei native, cu repercusiuni grave asupra solidarităţii, multiculturalismului şi toleranţei interetnice", afirmă senatorul Marius Obreja.

Potrivit senatorului liberal, exemplul constituirii de garduri ghimpate pentru a ţine la distanţă valul de imigranţi, dat în primă instanţă de Ungaria, Turcia şi Slovacia, va fi urmat de alte state eropene, care şi-au anunţat intenţii similare, acesta fiind "mai degrabă un răspuns potrivit pentru Evul Mediu".

"Deşi nu este direct expusă, România începe să fie şi ea afectată de valuri consistente de solicitanţi de azil, refugiaţi şi migranţi, iar Guvernul Ponta nu a avut o poziţionare publică pe acest subiect şi nu există statistici oficiale în acest sens. (...) Dincolo de dimensiunea umanitară, preluarea migranţilor implică cheltuieli uriaşe pentru statele-gazdă, de la operaţiunile de salvare, cazarea în centrele de îngrijire, pregătirea pentru inserţie socială a copiilor şi adulţilor, pe perioade foarte lungi de timp - între 5 şi 15 ani", mai afirmă senatorul PNL.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.