Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România înăsprește regulile pentru obținerea cetățeniei pentru tot spațiul ex-sovietic, inclusiv Moldova

MAI
pasaport romania

Ministerul Justiției din România a pus în dezbatere un proiect care revizuiește legea cetățeniei române. Potrivit ministrei Justiției din România, Alina Gorghiu, „procesul devine mai sigur pentru a preîntâmpina cazurile de fraudă prin introducerea unei proceduri clare de verificare a documentelor”, relatează stiripesurse.md

„De ce este acesta important și ce aduce nou?

E un pas absolut necesar pentru ca românii să poată călători în SUA fără vize. SUA vrea un proces securizat, ușor de urmărit pentru obținerea cetățeniei române, dintr-un motiv simplu: cine va dobândi cetățenia română poate călători apoi în SUA.

Sistemul se digitalizează: în locul certificatului de cetățenie pe hârtie, noii cetățeni români vor avea un card electronic pe care se vor regăsi amprentele, fotografia și datele personale ale titularului. Mai mult, din 2026, aplicantul va putea urmări stadiul dosarului online, așa cum se întâmplă, de exemplu, pentru românii care își fac un pașaport simplu.

Vrei să devii cetățean român?

Atunci ai aceleași reguli ca un cetățean român care vrea un pașaport, adica ți se vor lua amprentele și vei face o fotografie. Cu alte cuvinte, îți vor fi prelevate datele biometrice, dar acestea nu vor fi stocate, ci vor fi șterse după ce și-au atins scopul pentru care au fost colectate.

Procesul devine mai sigur pentru a preîntâmpina cazurile de fraudă prin introducerea unei proceduri clare de verificare a documentelor. Știați că din octombrie 2022 până în present au fost confirmate suspiciunile de fals în 907 dosare de cetățenie, cu titulari proveniți din Republica Moldova, Federația Rusă, Ucraina, Republica Belarus, Kazahstan, Georgia și alte state din spațiul ex-sovietic?

Fără favoritisme și sărit rândul în procesul de obținere a cetățeniei române.

Dosarele privind cetățenia se soluționează în ordinea cronologică a depunerii acestora. Cazurile de prioritizare sunt limitativ prevăzute și justificate.

Dacă vrei să devii cetățean francez, înveți franceză. Dacă vrei să devii cetățean spaniol, înveți spaniolă. Ei bine, în mod similar, dacă vrei să redevii cetățean român, atunci trebuie să vorbești românește”, a menționat ministra de Justiție a României, Alina Gorghiu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.