Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO - România inaugurează primul sistem de rachete sol-aer Patriot: poate distruge ţinte aflate la altitudine de aproximativ 24.000 metri

patriot

Premierul României, Ludovic Orban, participă la ceremonia de recepție a primului sistem de rachete sol-aer Patriot. Evenimentul va avea loc la Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană de la Capu Midia. Va fi prezent la ceremonie și ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă. Ministerul Apărării Naţionale a contractat şapte sisteme de rachete Patriot, de aproape patru miliarde de euro.

Sistemele moderne de ultimă generaţie, identice cu cele aflate în dotarea armatei americane. „Sistemul produs pentru România este cea mai recentă versiune hardware şi software. Doar numele şi caracteristicile fizice ale sistemului Patriot sunt la fel ca în 1982, dar acestea sunt singurele elemente vechi. Restul este modern şi actualizat”, a declarat country managerul companiei Raytheon, producătorul sistemelor, Mike Ellison, potrivit RFI.

Este vorba de configuraţia 3+, cea mai modernă varianta existenţa pe piaţă în prezent, iar pachetul achiziţionat de România include 58 de rachete PAC-2 GEM-T şi 168 de rachete PAC-3 MSE.

Sistemele sol-aer cu rază de mare de acţiune Patriot 3+ pot neutraliza în orice condiţii meteo ţinte aflate la mare altitudine (aproximativ 24.000 metri). De precizat că cele şapte sisteme achiziţionate de România cu circa 4 miliarde de dolari, bani achitaţi deja într-o bună parte, pot lansa rachete interceptoare în 9 secunde de la semnalarea ţintei, iar aceasta este lovită cu o viteză de cinci ori mai mare decât cea a sunetului.

Aceste prime baterii de rachete livrate de partea americană se vor integra în sistemele comune de apărare ale alianţei. „Cel de la Capul Midia va proteja zona litorală şi o parte din flancul estic al NATO, iar cel de la Mihai Bravu va avea ca primă misiune apărarea Capitalei. În plus, acest sistem va putea supraveghea şi o parte importantă din flancul sudic al ţarii”, a declarat analistul militar Aurel Cazacu pentru sursa citată.

Sistemele sunt plasate ca să poată lovi imediat ţinte care trec frontiera României spune Costin Georgescu, specialist în securitate: „Cel mai probabil celelalte cinci sisteme vor fi montate toate pe zona de est pentru că de acolo vin ameninţările asupra NATO, dar militarii români vor lua decizia corectă împreună cu cei americani. Oricum ele sunt obligatoriu de plasat că să poată lovi imediat ţintele care trec frontiera României”, a declarat la rândul lui specialistul în securitate Costin Georgescu, potrivit RFI.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.