DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

România începe să joace un rol cheie: interfață între Finlanda și NATO

suedia nato finlanda nato

Ministerul Afacerilor Externe anunţă că România va prelua, de la 1 ianuarie 2023, două noi mandate de Ambasadă Punct de Contact NATO (Contact Point Embassy - CPE) – în Georgia şi, respectiv, în Iordania, pentru o perioadă de doi ani (2023-2024), în urma deciziei NATO în acest sens. Ambasada Punct de Contact NATO (Contact Point Embassy - CPE) într-un stat partener are un rol important în promovarea valorilor, principiilor, rolului şi politicilor Alianţei, precum şi a relaţiei de parteneriat prin intermediul activităţilor de diplomaţie publică pe care le desfăşoară, în vederea unei mai bune înţelegeri a acestora de către publicul şi actorii locali, precizează MAE. România a mai exercitat astfel de responsabilităţi în R. Moldova, Azerbaidjan, Georgia, Kuwait şi Finlanda.

În Georgia, mandatul CPE va fi exercitat, în premieră, în comun cu Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Este pentru a treia oară când România deţine această calitate în Georgia, precedentele mandate CPE derulându-se în perioada 2013-2016.

Totodată, România va continua mandatul de Ambasadă Punct de Contact NATO la Helsinki, până la finalizarea procesului de aderare a Finlandei la NATO (încheierea ratificării de către toate statele aliate a Protocolului de Aderare al Finlandei la Alianţă). De asemenea, România va exercita, până la finele anului curent, atribuţiile de Ambasadă CPE în Kuwait.

”Astfel, într-un context internaţional marcat de implicaţiile grave de securitate generate de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, atât pentru regiunea Mării Negre, cât şi pentru zona euroatlantică şi la nivel global, România continuă să-şi sporească contribuţia în cadrul NATO pe multiple dimensiuni, acţionând ca un factor de securitate şi stabilitate. Asumarea de către România a acestor noi responsabilităţi reflectă ataşamentul solid al ţării noastre faţă de Alianţă, precum şi rolul ţării noastre de promotor activ al politicii de parteneriate a NATO, instrument esenţial în promovarea stabilităţii atât pentru membrii, cât şi pentru statele din imediata vecinătate a Alianţei”, precizează MAE.

În calitate de Punct de Contact NATO, România va contribui la diseminarea valorilor aliate, facilitând o mai bună înţelegere a rolului organizaţiei  şi oportunităţilor de cooperare cu Alianţa Nord-Atlantică, precum şi la sprijinirea  relaţiilor de parteneriat NATO-Georgia şi NATO-Iordania atât pe dimensiunea dialogului politic, cât şi pe cea a cooperării practice, în baza respectului reciproc, a intereselor şi beneficiilor comune.

În contextul evoluţiilor la nivelul mediului de securitate, generate de agresiunea brutală şi nejustificată a Rusiei asupra Ucrainei, aliaţii au decis, la Summitul NATO de la Madrid, noi măsuri în vederea intensificării sprijinului politic şi practic adaptat pentru parteneri, inclusiv pentru Georgia, precum şi consolidarea sprijinului pentru întărirea capacităţilor în domeniul sectorului de securitate şi apărare pentru partenerii NATO din Sud.

Ambasada Punct de Contact NATO (Contact Point Embassy - CPE) într-un stat partener are un rol important în promovarea valorilor, principiilor, rolului şi politicilor Alianţei, precum şi a relaţiei de parteneriat prin intermediul activităţilor de diplomaţie publică pe care le desfăşoară, în vederea unei mai bune înţelegeri a acestora de către publicul şi actorii locali. Totodată, ambasada CPE  poate juca un rol de facilitator al activităţilor de cooperare şi al legăturii dintre Alianţă şi statul partener şi în funcţie de interesele comune şi nivelul de ambiţie al partenerului în relaţia cu Alianţa, precum şi de solicitările specifice ale Secretariatului Internaţional al NATO. Ambasada colaborează cu actorii locali, inclusiv din mediul neguvernamental, Divizia de Diplomaţie Publică şi structurile NATO din statul partener pentru diseminarea mesajelor aliate cu relevanţă pentru mediul şi contextul local şi regional, contribuind la o mai bună înţelegere a rolului şi oportunităţilor de cooperare cu Alianţa, şi oferă sprijin reprezentanţilor politici şi militari ai NATO aflaţi în vizită în ţara respectivă.

Mandatul de Ambasadă Punct de Contact NATO este exercitat pe perioade de câte doi ani. După aderarea la NATO, România a exercitat responsabilităţi CPE în R. Moldova, Azerbaidjan, Georgia, Kuwait şi Finlanda.

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.