DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

România, interlocutor inteligent cu Rusia?

laurentiu rebega

În timp ce Angela Merkel a exclus România de la negocierile pentru pregătirea Summitului european de la Bratislava, un europarlamentar român, adversar politic declarat al Cancelarului Germaniei, cere adoptarea unei ”politici externe naționale”.

Vezi și: Angela Merkel EXCLUDE România de la masa negocierilor: lovitură pentru Iohannis

Laurențiu Rebega, vicepreședintele Grupului Europa Națiunilor și Libertății din Parlamentul European, își justifică propunerea pentru că, spune el, ”există națiuni care au tăria și hotărârea de a-și promova cu tenacitate și inteligență interesele naționale în politica externă și există națiuni care se mulțumesc cu o poziție subalternă față de alte națiuni mai mari sau mai puternice. Cu mare durere în suflet, afirm că România, cel puțin în ultimii zece ani, a făcut parte din categoria națiunilor subalterne. Am avut o politică externă confuză, mioapă, stângace, încercând să lingușească puternicii zilei, o politică lipsită de urmărirea fermă, pe termen lung, a intereselor naționale”.

Rebega mai spune că ”faptul că România a devenit membră a NATO și a UE a fost un succes și e în continuare un atu. Dar faptul că, în aceste organizații, România se comportă ca un simplu executant al unor decizii luate de alții lezează grav interesele noastre și viitorul nostru ca națiune”.

Rebega face referire și la ieșirea lui Traian Băsescu pentru a cere ”inițierea unor negocieri directe cu Rusia pentru proiectul reunificării țării noastre cu Republica Moldova”: ”În sine, demersul e lăudabil! Da, reunificarea cu teritoriile răpite de Stalin trebuie să fie unul dintre marile obiective ale României! Da, indiferent cine a făcut-o, propunerea aceasta trebuie salutată! Da, toate forțele patriotice trebuie să treacă peste adversități și să conlucreze în această direcție! Negocierea insistentă, cu toate părțile interesate, este singurul mecanism civilizat prin care se poate atinge obiectivul reunificării”.

Europarlamentarul român spune că va susține ”necondiționat orice demers real, de bună credință, în acest sens”, dar îl întreabă pe Băsescu: ”cine l-a oprit să inițieze aceste negocieri pe vremea când era președinte? Că, slavă Domnului!, avea toate prerogativele în acest sens!”

Mai departe, Rebega face câteva afirmații surprinzătoare referitoare la rolul pe care România îl poate juca în zonă: ”Aflăm din presă că, tot acum câteva zile, ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier s-a declarat în favoarea unei apropieri între Germania și Rusia. Chiar dacă situația din Ucraina e departe de a se limpezi. Și dl. Steinmeier nu este la prima declarație publică de acest fel: cu două luni în urmă evoca posibilitatea eliminării graduale a sancțiunilor economice ale UE împotriva Rusiei. A făcut vâlvă, recent, vizita președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, la Moscova. Nici prezidențiabilii americani nu par a dori să continue o 'linie dură' împotriva Rusiei. Abia în acest context, vine și dl. Băsescu cu propunerea sa!”

Mai departe, europarlamentarul propune nici mai mult, nici mai puțin decât ca România să devină un pilon al negocierilor cu Rusia: ”Desigur, țara noastră are o lungă și tensionată istorie a relațiilor cu Imperiul țarist, cu Uniunea Sovietică și cu Rusia de azi. Dar, în mare măsură, aceste tensiuni ar fi putut fi aplanate de o politică externă consecventă și realistă. În ultimii 25 ani, Rusia nu a avut un interlocutor inteligent în zonă. Ce-ar fi fost dacă România ar fi fost acel interlocutor?”

În final, Rebega atrage atenția că ”România are un dezechilibru uriaș pe relațiile comerciale cu Federația Rusă. Practic, importăm gaze și petrol și nu exportăm nimic! Până când nu vom înțelege că prosperitatea și dezvoltarea vin din cooperare și comerț, vom rămâne acolo unde suntem: la executarea ordinelor!”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.