Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România își întărește forțele aeriene. Contracte cu israelienii care includ sisteme electronice și modernizarea elicopterelor și avioanelor

Fortele Aeriene Române
Fortele Aeriene Române F-16

Compania Elbit Systems a semnat cu Armata Română patru contracte vizând modernizarea elicopterelor, furnizarea unor tehnologii electronice de luptă, livrarea unor sisteme menite să sprijine operațiunile de căutare și de salvare, precum și furnizarea unor sisteme aeriene destinate avioanelor de instrucție.

Potrivit unui anunț de marțea trecută, firma israeliană a semnat încă două acorduri cu niște clienți europeni la începutul lunii martie, dintre care unul prevedea o serie de lansatoare fără oameni la bord, stații de instrucție comandate de la distanță și sisteme de mortiere, relateaza DefenseNews preluat de Rador.

Aceste contracte îmbogățesc succesele celor de la Elbit Systems în privința livrării unor aparaturi destinate Forțelor Armate Române, inclusiv niște contracte care au fost semnate după ce compania Elbit Systems a fost contactată pentru prima oară în vederea modernizării unor avioane și elicoptere, după cum a subliniat într-o declarație Ran Kril, vicepreședintele executiv pentru marketing internațional și dezvoltarea afacerilor din cadrul firmei Elsbit.

Compania a refuzat să comenteze valoarea contractului, iar Ministerul Apărării din România nu a răspuns cererii de a face precizări, înaintată de Defense News.

Potrivit unor informații recente, conflictul din Ucraina a fost factorul principal care a determinat România să depună eforturi în vederea utilării sale.

În luna ianuarie, NATO a furnizat României un sistem de avertizare aeriană și de control al avioanelor, iar în februarie,  o rachetă rusească lansată spre Ucraina a traversat Moldova, o țară vecină cu România, ea ajungând la o distanță de 35 km. de frontiera cu România.

Ministerul Apărării din România a declarat că, „până la clarificarea situației, autoritățile române au respectat toate procedurile-standard din momentul depistării obiectivului. Mai mult, la ora 10.38 dimineața, două avioane Mig-21 LanceR din Serviciul NATO de Supreveghere Aeriană, care efectuau niște manevre în momentul respectiv, au fost redirecționate spre o zonă din nordul României pentru a spori capacitatea de reacție”.

Modernizarea elicopterelor IAR 300

Un contract se referă la sistemul electro-optic Spectro XR, aparținând celor de la Elbit, care va utila elicopterele IAR 330 Puma folosite în operațiunile maritime. Potrivit declarațiilor companiei, lucrările vor avea loc începând de anul viitor și survin după „modernizarea cu succes al elicopterelor IAR  aparținând Marinei Române”.

Sistemul Spectro XR poate funcționa atât ziua, cât și noaptea, iar senzorii săi pot oferi o serie de imagini. Potrivit declarațiilor companiei, sistemul dispune „de capacități de scanare continuă în vederea unor avertismente imediate vizând diverse situații”.

IAR 330 este principalul tip de elicopter folosit de Forțele Navale, Aeriene și Terestre Române; Forțele Navale folosesc trei dintre ele. Țara le-a folosit într-o serie de manevre navale, inclusiv în cadrul programului NATO de manevre Steadfast Defender, din 2021. În 2018, alianța a declarat că versiunea românească a avioanelor IAR 330 a fost folosită și pe fregata românească Regele Ferdinand în cadrul unor manevre comune din cadrul Grupului Maritim 2 al NATO, din Marea Neagră.

Armament electronic

Potrivit declarațiilor companiei, un alt contract cu Elbit vizează furnizarea unui complex armament electronic (EW), inclusiv un Receptor de Avertizare RADR (RWR), un Sistem de Avertizare prin Laser (LWS), un Sistem de Avertizarea Antirachetă cu Infraroșii (IR MWS) și un Sistem de Respingere (Counter Measure Dispensing System – CMDS).

Elbit a explicat că „aparatura va fi trimisă unui furnizor autohton în vederea instalării și integrării sale la bordul a șase elicoptere Puma, acestea putând fi urmate de alte șase asemenea echipamente”.

Actualul contract este o urmare a celorlalte echipamente electronice (EW), instalate anterior. Contractul se va desfășura pe parcursul a trei ani.

Căutare și salvare

Unul dintre celelalte contracte vizează trimiterea de către Elbit la IAR Brașov, o companie românească specializată în elicoptere, a sistemului Brightnite, destinat elicopterelor Puma de căutare și salvare. Compania israeliană își va respecta angajamentul față de Forțele Aeriene Române pe parcursul a doi ani.

Brightnite este un sistem care poate permite unui avion să opereze în misiuni pe timp de noapte sau în alte situații cu vizibilitate scăzută, cum ar fi fulgerele, după cum afirmă cei de la Elbit, care au mai adăugat că ”sistemul transmite imagini video de mare claritate în sistemul Helmet-Mounted Display (HMD), permițându-le piloților să zboare în situații de maximă dificultate, cu vizibilitate redusă”.

Potrivit aceluiași contract, Elbit va oferi o serie de sisteme electro-optice de tip Spectro, precum și aparatură, cum ar fi tabletele, hărțile digitale și sistemele de recunoaștere.

Instructorii

Cel de-al patrulea contract prevede ca Elbit să-i exporte firmei românești din sectorul apărării, Avioane Craiova, borduri de avion, monitoare, retrovizoare, sisteme de navogație și sisteme de activare a armelor - demersul înscriindu-se în modernizarea avioanelor IAR 99, aparținând Forțelor Aeriene.

În 2019, generalul-maior Viorel Pană, șeful Comandamentului Forțelor Aeriene, a considerat că modernizarea avioanelor de tip IAR 99 și IAR 330 este importantă pentru țară.

Potrivit declarațiilor celor de la Elbit, mondernizarea este menită să sprijine trecerea piloților din cadrul Forțelor Aeriene ale României la avioane de război, inclusiv la avioane de tip F-16. Demersurile se vor desfășura pe parcursul a patru ani.

România a căutat tot mai mult să-și relanseze capacitatea sa militară. În 2017, țara a decis să producă blindate de tip Piranha și a devenit prima țară europeană care, în 2018, a achiziționat Sistemul american de Rachete de Artilerie de Mare Mobilitate (HMARS).

Statele membre ale NATO au sprijinit lucrările de modernizare ale Bazei Aeriene Mihail Kogălniceanu pentru ca ea să corespundă standardelor din domeniu, după cum se arată într-un raport din ianuarie 2023 al acestei organizații occidentale, în care România e membră.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.