Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România nu e pe lista țărilor disciplinate - Comisarul pentru justiție anunță că doar șase țări UE sunt implicate în blocarea activelor rusești

rusia ue

Doar șase din cele 27 de țări ale UE sunt implicate activ în blocarea activelor rusești din Europa, a declarat comisarul european pentru justiție. Este vorba despre Germania, Franța, Irlanda, Austria, Belgia și Luxemburg, care reprezintă aproape 13 miliarde de euro din cele aproape 14 miliarde de euro blocate în întreaga UE.

Doar șase din cele 27 de state membre ale UE sunt implicate activ în blocarea activelor rusești pe teritoriul european, a declarat Didier Reynders, comisarul european pentru justiție, pentru Bloomberg.

"Există șase state membre care fac această muncă. Avem o situație în care unele țări ne oferă multe informații, în timp ce altele ne oferă foarte puține", s-a plâns acesta.

Potrivit lui Reynders, Germania, Franța, Irlanda, Austria, Belgia și Luxemburg sunt cele mai active în ceea ce privește blocarea activelor rusești. Acestea reprezintă 12,7 miliarde de euro (12,8 miliarde de dolari) din cele 13,9 miliarde de euro (14 miliarde de dolari) înghețate în întreaga UE.

În martie, alianța a înființat un grup de lucru special pentru a îmbunătăți coordonarea privind înghețarea activelor, ceea ce a contribuit la o "creștere semnificativă" a activelor rusești înghețate în unele țări, însă alte state refuză să se implice cu autoritățile europene, a declarat comisarul.

"Uneori nu primim un răspuns, chiar dacă avem acest grup de lucru în care toată lumea este prezentă, sau primim cantități mici [de informații] în comparație cu mărimea țării", a spus Reynders.

El a precizat că urmărește adoptarea în UE a unor noi reguli care să permită nu doar înghețarea, ci și confiscarea activelor, făcând din încălcarea restricțiilor privind sancțiunile o infracțiune pedepsită. Potrivit comisarului european, Parlamentul European a sprijinit această idee, iar guvernele UE vor face același lucru în toamnă. "Acest lucru ne va permite să introducem noile reguli în octombrie", a anunțat Reynders.

Vineri, Comisia Europeană a prezentat un nou pachet de măsuri menite să consolideze eficiența sancțiunilor împotriva Rusiei. Acesta include o interdicție a importului de aur rusesc și controale sporite asupra aprovizionării cu anumite produse, dar nu afectează comerțul cu produse agricole cu Rusia. O sursă Reuters a numit noul pachet "al șaselea și jumătate", din cauza domeniului său de aplicare limitat în comparație cu pachetele de sancțiuni anterioare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.