Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România, pe harta inovării în tratamentul cancerului. Centru de Excelență în Protonoterapie, realizabil in tara noastră, din fonduri europene

360medical.ro
Protonoterapia

România are o șansă imensă de a avea acces la o terapie de ultimă generație pentru tratarea cancerului, prin construirea unui Centru de Excelență în Protonoterapie, finanțat din fonduri europene nerambursabile. Aceasta este concluzia unui grup de experți, medici și decidenți din domeniul Sănătății Publice, care s-au reunit recent la București, pentru o dezbatere pe acest subiect.

Protonoterapia reprezintă un tratament inovator de ultimă generație al cancerului, care oferă o șansă în plus la viață, fiind cu precădere indicat în tratarea cancerului la copii. Metoda terepeutică poate fi folosită însă și în tratamentul unor forme de cancer care apar la adulți, cum ar fi cancerul mamar, cancerul esofagian sau cancerul pulmonar fără celule mici. Această terapie utilizează protonii pentru a furniza o doză de radiații prin care sunt ucise celulele tumorale într-un mod mai precis. Spre deosebire de radioterapia clasică, în terapia cu protoni organele sănătoase au parte de o expunere minimă la radiații.

În fiecare an, în România, sunt diagnosticați cu cancer cel puțin 400 de copii, dintre care jumătate ar putea fi tratați cu ajutorul protonoterapiei, spun specialiștii Ministerului Sănătății.

”Protonoterapia este o modalitate de tratament inovatoare, care trebuie susținută. Este important să lucrăm împreună pentru a oferi pacienților oncologici șansa la o viață mai bună și pentru a face din România un punct de referință în domeniul protonoterapiei”, a declarat Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie (ITRE) din Parlamentul European și raportor al Parlamentului European pentru Programul de Sănătate al UE (EU4Health).

Un Centru de Excelență în Protonoterapie va fi finanțat în România din fonduri europene din Programul Operațional Sănătate, a mai spus Cristian Bușoi.  Înființarea acestui centru ar fi o premieră pentru întreaga regiune a Europei Centrale și de Est și ar putea atrage pacienți inclusiv din această parte a continentului.

“Ar fi o realizare remarcabilă să avem în România primul centru de acest gen din Europa Centrală și de Est. Sunt încântat să văd angajamentul principalilor decidenți din Sănătate în această direcție și voi insista pentru ca acest angajament să devină curând realitate. Protonoterapia oferă o șansă reală la viață pacienților oncologici, mai ales pentru copiii care luptă împotriva cancerului. Este o modalitate de tratament inovatoare, care trebuie susținută. Este important să lucrăm împreună pentru a oferi pacienților oncologici șansa la o viață mai bună și pentru a face din România un punct de referință în domeniul protonoterapiei”, a subliniat Cristian Bușoi.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.