Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România, pe locul 6 în Europa în topul locurilor de muncă create prin investiții străine directe

investitii

Cu o crestere de 17% fata de anul 2014, România s-a plasat anul trecut pe locul 6 în Europa în topul lucrurilor de munca nou create prin investitii straine directe (ISD), cu peste 12.000 de joburi, arata EY European Attractiveness Survey 2016, potrivit Mediafax.

Investitiile straine în Europa au atins un maxim istoric, cu 5.083 de proiecte care au generat 217.666 noi locuri de munca. Europa de Vest continua sa fie cea mai atragatoare destinatie pentru investiții straine directe din Europa, cumulând 77% din toate proiectele. Marea Britanie, Germania si Franta dețin împreuna putin peste jumatate (51%) din proiectele ISD înregistrate în întreg spatiul european.

În ceea ce privește locurile de munca nou create, Europa Centrala si de Est (CEE) a generat jumatate din numarul total de locuri de munca, în contextul regiunea a atras 69% din numarul de proiecte ISD din sectorul de producție.

Provocarile de natura geopolitica și macroeconomica atașate Brexit-ului au potențialul de a afecta intențiile de investiții în viitorul apropiat, arata studiul realiyat de EY.

"În ciuda unui mediu de afaceri incert si a unei game largi de riscuri geopolitice, investitorii au vazut în continuare Europa ca pe o locatie relativ sigura. Punctele forte ale Europei constau în infrastructura digitala si logistica, în forta de munca calificata si într-un mediu stabil din punct de vedere al legilor si reglementarilor. Totuși, decizia Marii Britanii de a parasi Uniunea Europeana ne aduce pe un teritoriu necunoscut. Este pentru prima data când un stat membru parase?te uniunea, astfel ca impactul și consecințele directe sunt greu de anticipat. Companiile vor fi nevoite sa activeze planurile pentru situații neprevazute la care au lucrat în ultimele luni, demarând totodata și ajustarea planurilor pe termen lung. Impactul economic pentru viitorul apropiat se va resimți asupra încrederii și așteptarilor investitorilor. Incertitudinea privind viitorul relațiilor comerciale dintre UK si UE va încetini investițiile în anumite industrii, atât în regat, cât și pe continent. Afluxul de capital catre Marea Britanie este posibil sa scada, lira sterlina va ramâne într-o poziție mai slaba, iar activitatea de IPO si M&A va încetini de asemenea. Un lucru este însa cert: schimbarile majore legate de comerț, piața muncii și politici publice nu vor avea loc peste noapte. În consecința, companiile au ragazul de face deja planuri pe termen lung pentru a întâmpina toate aceste provocari", spune Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România.

Proiectele intra-europene au continuat sa domine activitatea ISD, cu 54% din numarul total de proiecte si cu 108.543 de locuri de munca nou create. Din afara Europei, Statele Unite conduc în topul investitiilor straine directe în Europa - 1.193 proiecte ISD si 58.437 de locuri de munca nou create - si este principala tara de la nivel global care investeste în Europa. În sectorul financiar si al serviciilor pentru afaceri, Statele Unite au generat 558 de proiecte si 22.425 de noi locuri de munca. Asia și-a intensificat de asemenea activitatea în Europa, cu 735 de proiecte ISD si 37.215 de locuri noi de munca generate în 2015. China este cel mai mare investitor asiatic din Europa, cu 238 de proiecte (crestere de +2%) si 8.917 de noi locuri de munca.

Londra metropolitana se situeaza pe primul loc în clasamentul zonelor urbane, din punct de vedere al numarului de proiecte ISD atrase în 2015 - deținând 406 din cele 1.065 de proiecte ISD din Marea Britanie - urmata de zona metropolitana Paris, cu 159 proiecte ISD. Munchen-ul si regiunea Bavaria din Germania s-au evidențiat ca zonele urbane cu cea mai rapida crestere pentru investitori în 2015, cu o crestere de 134% fata de anul anterior, urmata de Berlin.

În ceea ce privește sentimentul investitorilor, Londra a fost din nou considerata cel mai atragator oras european, urmat de Paris - care si-a îmbunatatit în mod remarcabil atractivitatea cu 14% fata de anul anterior. Conform declarațiilor investitorilor, top 10 orase preferate pentru investitii FDI include trei orase germane - Berlin, Frankfurt si Munchen - precum si doua orase spaniole - Barcelona si Madrid. Roma apare ca nou intrat în Top 10 orase în acest an, cu o crestere de 5% a atractivitatii pentru ISD fața de anul trecut.

"O buna parte din discuția privind Brexit-ul se axeaza pe viitorul statut al Londrei, ca important centru financiar european. Este puțin probabil ca baza legala pe care opereaza sectorul financiar din Londra sa se schimbe fundamental, ea fiind construita pe însași legislația UE. În cazul puțin probabil în care orașul nu va pastra echivalența cu cadrul legislativ al uniunii, Dublin pare a fi principala destinație pentru companiile de servicii financiare care doresc sa își pastreze accesul la Piața Unica. Capitala Irlandei reprezinta în acest moment una dintre cele mai atractive alternative pentru Londra, datorita infrastructurii, legislației europene, dar și limbii vorbite la nivel local", adauga Bogdan Ion.

Atractivitatea sectorului de productie european ramâne intacta, atragând 49% din proiectele ISD si 62% din locurile de munca nou create. În cadrul sectorului de productie, cresterea ISD a fost înregistrata în Polonia (117 proiecte, +34%), Turcia (105 proiecte, +52%), Ungaria (69 proiecte, +103%), Serbia (51 proiecte, +76%) si România (51 proiecte, +21%). Germania a luat locul Marii Britanii ca destinatia cea mai atractiva pentru proiecte de transport si comunicatii (81 proiecte, +72%), în vreme ce Marea Britanie a surclasat Germania în termeni de destinatie preferata pentru proiecte de retail si turism (43 proiecte, +26%) în anul 2015. Sectorul auto a alimentat cresterea din zona de productie în Ungaria si Polonia, în vreme ce productia de masini si echipamente a dominat investitiile în Turcia, Serbia si România.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.