Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România pierde procesul pentru Roșia Montană: va trebui să plătim o sumă amețitoare

uniti salvam

În 2013, zeci de mii de oameni au ieșit în stradă pentru a protesta sub sloganul ”Uniți, salvăm Roșia Montană”. Presiunea pusă atunci politicului a determinat Guvernul să nu aprobe exploarea de la Roșia Montana, iar Gabriel Resources a dat în judecată România.

Sentința oficială în acest dosar va fi dată pe 10 februarie, dar neoficial deja se știe că România a pierdut acest proces, informează Digi24.

La Guvern deja s-a discutat subiectul, iar premierul Marcel Ciolacu a fost înștiințat că vom avea de plătit daune de peste 3 miliarde de dolari. Premierul s-a enervat foarte rău când a auzit și a spus că ”ar trebui să plătească Dacian Cioloș și cei care au declanșat acest protest”.

Gabriel Resources a anunțat, într-un comunicat de presă, că Tribunalul de Arbitraj din cadrul Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții al Băncii Mondiale (ICSID) a declarat procedura închisă la 14 septembrie 2023. „Compania a inițiat arbitrajul în fața ICSID în iulie 2015, în temeiul tratatelor bilaterale de investiții Canada-România și Regatul Unit-România, ca urmare a refuzului ilegal al României de a autoriza proiectul minier de la Roșia Montană din România”, a afirmat societatea.

Prostele din anul 2013

În 2013, zeci de mii de oameni au ieșit în stradă și au protestat timp de trei săptămâni față de exploatarea aurului de la Roșia Montană, care ar fi distrus zona. În mai multe orașe din țară, inclusiv în București, dar și în străinătate s-au organizat acțiuni de protest față de proiectul legislativ adoptat de Guvernul Ponta care a fost trimis atunci la Parlament în vederea exploatării aurului la Roșia Montană.

A fost înființată și o comisie specială în Parlament, condusă de Darius Vîlcov. Totul a fost tranșat într-o singură noapte, atunci când s-a primit un telefon misterios în Parlament, iar de a doua zi s-a pus cruce exploatării de la Roșia Montană, ulterior începând războiul cu cei de la Gabriel Resources.

În iunie 2017, compania canadiană, acționarul majoritar Roșia Montană Gold Corporation, a chemat România în instanță la un Tribunal al Băncii Mondiale, unde a invocat pierderi de miliarde de dolari din cauză că Guvernul de la Bucureşti a decis să nu aprobe exploatarea minei de aur Roşia Montană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.