Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România poate ieşi în pierdere cu PNRR - Fostul premier Mihai Tudose prezintă calculele dureroase

Fostul premier Mihai Tudose prezintă calculele mai puţin cunoscute pe tema Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Odată cu creşterea contribuţiei României la bugetul UE, profitul României în urma PNRR ar urma să fie de cel mult 480 ed milioane de euro pe an. Asta dacă absorbţia fondurilor europene va fi maximă, ceea ce ar fi puţin probabil. Într-un scenariu optimist, România ar putea fi "pe zero" după 15 ani de aplicare a PNRR.

"PNRR reloaded

Episodul 2 Despre aritmetică și sănătate

Contribuția României la bugetul UE s-a mărit de la 1 ianuarie 2021 la 2,36 mld euro/an (1,4% din VNB față de 1,2% în 2020).

Alocarea fondurilor nerambursabile pentru România prin PNRR este de 14,2 mld euro. Această sumă trebuie cheltuită până în iunie 2026 (practic 5 ani). Astfel, România contribuie cu 2,36 mld euro/an și putem cheltui 2,84 mld euro/an, aritmetica simplă zice: beneficiu net 480 milioane euro/an până în iunie 2026.

Ca urmare, zic (într-o logică conformă cu atitudinea, logica și competența guvernanților): dacă Guvernul își propune să absoarbă 2,36 mld/an suntem foarte bine raportat la putirința acestui guvern: zero pierderi, dar și zero beneficii! Ceea ce se cheamă că ne finanțăm de la bugetul nostru pe modelul Cîțu (adică din împrumuturi) așa-zisele reforme/ investiții marca Ghinea! Așa s-ar putea autodepăși “ilustrul” nostru “competent” Guvern, inclusiv la nivel de logică!

În plus, poate cu “excesul” de competență a Guvernului pierdem trenul cu fondurile nerambursabile din PNRR și îl luăm pe cel cu rambursabile (PNRR include și o alocare de 15,8 mld euro - fonduri rambursabile), că lui Cîțu îi place (și așa “performează”) să se împrumute (acum probabil că îi lipsește). Dar, nu pentru el și pe baza veniturilor lui, ci pe barba noastră, a tuturor - inclusiv a copiilor și pensionarilor, pentru care face reforma pensiilor din PNRR, ca să le recalculeze dna ministru Turcan, că poate le reduce, ca să fie o doamnă de ”succes” liberal cu gust amar! Așa logică și respect față de țară și oameni mai rar...

Sănătatea va primi prin PNRR aprox 9%, în condițiile în care problemele sistemului medical românesc sunt multe și structurale. O gură mai consistentă de oxigen prin PNRR (alături de alte oportunități, gen programul EU4Health) poate că ar fi redus probabilitatea să mai moară oameni în spitale! Poate că dacă ar fi existat un program ”România sănătoasă”, pe modelul vintage ”România educată” ar fi avut și sănătatea o alocare în PNRR de măcar 11% cât are educația. Dar, deh, “competența” ministrului sănătații, fie ea și delegată, este recunoscută și nu creează așteptări!

În concluzie:

Ministrul Ghinea are șanse mari să devină ministrul “000” Fonduri Europene: primul 0 de la mandatul din 2016, al doilea de la 0 PNRR și al treilea de la 0 Fonduri Structurale 2021-2027...

,,Factura” o plătim noi pe fondul seninătății lor!

P.S.

În acest timp aflăm că un vapor cu cărbune s-a scufundat în Marea Neagră. Cărbunele venea în România. În timp ce Guvernul-pnl-usr-plus-udmr închide minele din România....

Dar face fericiți importatorii. De cărbune, de energie electrică, de ......", scrie Tudose pe Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.