Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România poate învăța de la Republica Moldova. Datoria externă a țării a scăzut în primul trimestru al anului

datorie publica

Banca Națională a Moldovei a anunțat că, potrivit datelor preliminare, datoria externă brută a țării noastre a scăzut în primul trimestru cu 1,2 la sută și a totalizat 8 miliarde 253,89 mln USD la 31.03.2021, ceea ce constituie 68,0 la sută raportat la PIB, transmite știri.md

În informația prezentată de Banca Națională se menționează că datoria externă publică şi public garantată a reprezentat 28,6 la sută din totalul datoriei externe, însumând 2 miliarde 360,49 mln USD.

Structura pe creditori a datoriei externe publice, conform situației din 31 martie curent, arată că principalul creditor al statului a rămas Grupul Băncii Mondiale, cu o pondere de 33,2 la sută din total.

Acesta este urmat de FMI cu 27,3 la sută și BEI cu 17,9%. Datoria externă privată negarantată s-a cifrat la 5 miliarde 893,40 mln USD, diminuându-se cu 0,6 la sută față de 31 decembrie anul trecut.

Cea mai mare parte a soldului datoriei externe brute îi revine datoriei pe termen lung (71,2 la sută), care a constituit 5 miliarde 874,98 mln USD la 31 martie 2021, în scădere cu 1,6 la sută față de începutul anului.

Datoria externă pe termen scurt s-a diminuat cu 0,3 la sută pe parcursul primului trimestru al acestui an și a constituit 2 miliarde 378,91 mln USD la 31 martie curent.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.