Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România, reprezentată la evenimentul OCDE de lansare a noului ciclu de evaluare 'Small Business Act'

www.plandeafaceri.ro
IMM

Secretarul de stat pentru coordonarea relaţiilor cu OCDE şi politici de dezvoltare a capitalului autohton în cadrul Cancelariei premierului, Sorana Baciu, a participat vineri, la Paris, la lansarea noului ciclu de evaluare "Small Business Act" (SBA) a politicilor de dezvoltare a IMM-urilor în Balcanii de Vest şi Turcia.

Potrivit unui comunicat al Guvernului transmis Agerpres, evenimentul a avut ca scop prezentarea principalelor etape ale evaluării SBA pentru perioada 2016-2019 şi facilitarea unui dialog funcţional şi productiv între diferitele entităţi angrenate în elaborarea şi implementarea politicilor de dezvoltare a sectorului IMM în statele Balcanilor de Vest şi în Turcia.

Cea de-a doua parte a manifestării, dedicată accesului la finanţare al IMM-urilor, a fost prezidată şi moderată de Sorana Baciu, care a realizat şi o sinteză a principalelor oportunităţi şi provocări cu care IMM-urile din România se confruntă în finanţarea activităţii lor curente şi a proiectelor de dezvoltare. "Dezbaterea s-a concentrat pe necesitatea extinderii accesului IMM-urilor la instrumente financiare alternative creditelor bancare, precum factoring, leasing sau venture capital", se arată în comunicat.

Conform sursei citate, Sorana Baciu a punctat importanţa schimbului de experienţă între toţi actorii implicaţi în dezvoltarea sectorului IMM, publici sau privaţi, şi necesitatea transferului de bune practici de la state care au obţinut deja rezultate notabile în acest sens către ţările cu economii emergente. Oficialul român a pledat pentru o regândire a politicilor publice, în sensul alinierii lor la o serie de realităţi ale mediului de afaceri actual. Astfel, principalele obstacole în accesul la finanţare al IMM-urilor le constituie lipsa competenţelor manageriale, absenţa cunoştinţelor financiare de bază şi slaba conştientizare a importanţei guvernanţei corporative. Totodată, este nevoie de îmbunătăţirea cadrului de reglementare în vederea dezvoltării instrumentelor financiare non-bancare, iar crearea unui mediu de afaceri stabil şi predictibil trebuie să fie întotdeauna o prioritate a guvernului. În plus, programele de mentorat, consultanţă şi consiliere pot aduce o contribuţie semnificativă la creşterea capacităţii IMM-urilor de a elabora şi implementa planuri de afaceri realiste şi proiecte finanţabile, se mai arată în comunicat.

Potrivit Guvernului, la eveniment au fost prezenţi specialişti cu expertiză în instrumentele de finanţare destinate sectorului privat (Agenţia de Supraveghere Financiară din Croaţia, Autoritatea de Inovare din Israel), coordonatori SBA din statele Balcanilor de Vest şi Turcia, reprezentanţi ai OCDE, Comisiei Europene, Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, analişti şi experţi independenţi. "Participarea României la acest eveniment reprezintă un pas înainte în procesul de aderare la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică", se mai arată în comunicat.

Totodată, Guvernul precizează că, joi, Sorana Baciu a avut întrevederi cu ambasadori ai unor state membre OCDE, în vederea promovării României ca stat potenţial candidat la statutul de membru al Organizaţiei.

"Continuarea eforturilor de aderare a României la OCDE, demarate la începutul anilor 2000, a reprezentat încă de la început o prioritate a actualului Guvern. Intenţia României de a deveni membru al acestui for a fost reiterată de către prim-ministrul Dacian Cioloş în iunie 2016, când a susţinut o intervenţie în Consiliul OCDE de la Paris şi a avut o întrevedere cu secretarul general al Organizaţiei, Angel Gurria", adaugă sursa citată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.