Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România risca procedura de infringement. Ministerul Sanatatii interzice exportul fără sa aibă argumente

Cancer 360
citostatice medicamente injectie pastile

După ieșirea României dintr-o situație de pre-infringement in 2015, situație în care Comisia Europeană a intervenit pentru anularea interdicției de export paralel a unei liste de doar 42 de denumiri comune internaţionale (DCI) din aria oncologiei, din cauza unor explicații lapidare ale autorităților române, Ministerul Sănătății “recidivează” printr-o măsură nouă de restricționare a exportului paralel pe o perioadă de 6 luni, de data aceasta 172 de DCI-uri, Ministerul precizând că “măsura vizează un număr limitat de medicamente”.

Vezi și: ATENȚIE Reguli noi introduse la plata cu cardul

Ca și în 2015, măsura este supusă arbitrariului, justificarea Ministerului fiind bazată pe aceleași argumente lapidare: “aspecte sesizate de către farmacii și pacienți pe platforma medicamentelipsă.ro cu privire la discontinuitatea în lanțul de distribuție a medicamentelor citostatice și imunosupresoare”.

România ar putea beneficia de importurile de pe o piață liberă, multe dintre aceste medicamente find autorizate in România la prețuri mult mai mari decât în unele state membre UE sau sunt autorizate în România dar nu sunt comercializate în țara noastrăde către producătorii acestora din motive comerciale. Statul român preferă însă restricționarea abuzivă a comerțului intracomunitar, fără a pune la dispoziția publicului din România informații referitoare la costurile de implementare ale unui Sistem Electronic de Raportare care nu funcționează, informații referitoare la modul în care producătorii acestor medicamente asigură stocuri lunare conform reglementărilor în vigoare șisancțiunile aplicate de Minister în caz de nerespectare a acestor reglementări, informații privind importurile directe pe piațaromânească din ultimii 3 ani.

Nu se detaliază de ce multe citostatice și imunosupresoare nu intră în rambursare de către stat și sunt păstrate în depozitele farmaceutice fără a ajunge la pacienți.

Vezi și: Frații Dedeman dau lovitura! Ce tranzacție uriașă au făcut aceștia

Suspendarea liberei circulații a mărfurilor, chiar și temporară, și chiar și a unei singure molecule nu se poate face arbitrar, înfuncție de context politice favorabile sau nu, fără bază legală si disproporționat, fără a atrage asupra României o procedură de infringement.

Comerțul liber în UE poate fi restricționat pe motive de protecție a sănătății și a vieții persoanelor dar conform aceluiași articol 36 din TFUE, interdicțiile sau restricțiilerespective nu trebuie să constituie un mijloc de discriminare arbitrară și nici o restricție disimulată în comerțul dintre statele membre. În absența unei situații exacte pe fiecare DCI din Lista de DCI-uri restricționate la export, măsura nu poate fi implementată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.