Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România schimbă definițiile pentru metru, kilogram, secundă, amper / DOCUMENT

stiinta

Guvernul Ludovic Orban va adopta în viitoarea ședință o hotărâre prin care de la 13 iunie 2020 intră în vigoare noi definiții pentru unitățile de măsură, astfel încât România să se alinieze la „progresul tehnic” și la directivele europene în domeniu.

În acest moment, definițiile unităților fundamentale ale sistemului internațional sunt:

  • Unitatea de lungime. Metrul este lungimea drumului parcurs de lumină, în vid, într-un interval de timp de 1/299792458 secunde.
  • Unitatea de masă. Kilogramul, unitate de masă, este egal cu masa prototipului internaţional al kilogramului.
  • Unitatea de timp. Secunda este durata a 9 192 631 770 perioade ale radiaţiei corespunzătoare tranziţiei între cele două niveluri de energie hiperfine ale stării fundamentale a atomului de cesiu 133.
  • Unitatea de curent electric. Amperul este intensitatea unui curent electric constant caret menţinut în două conductoare paralele, rectilinii, cu lungimea infinită şi cu secţiunea circulară neglijabilă, aşezate în vid la o distanţă de 1 metru unul de altul, ar produce între aceste conductoare o forţă de 2x10^-7 newtoni pe o lungime de 1 metru.
  • Unitatea de temperatură termodinamică. Kelvinul, unitate de temperatură termodinamică, este fracţiunea 1/273,16 din temperatura termodinamică a punctului triplu ai apei.
  • Unitatea de cantitate de substanţă. Molul este cantitatea de substanţă a unui sistem care conţine atâtea entităţi elementare câţi atomi există în 0,012 kilograme de carbon 12. Ori de câte ori se utilizează molul, trebuie specificate entităţile elementare, care pot fi atomi, molecule, ioni, electroni, alte particule sau grupuri specificate de asemenea particule.
  • Unitatea de intensitate luminoasă. Candela este intensitatea luminoasă, într-o direcţie specificată, a unei surse care emite o radiaţie monocromatică cu frecvenţa de 540x10^12 herti şi a cărei intensitate radiantă, în acea direcţie, este 1/683 waţi pe steradian.

Noile definitii vor fi:

content-image

content-image

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.